Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата отпусна 1 000 000 лв. за възстановяване на последиците от свлачищeто в с. Сипей

Снимка: БГНЕС

Общината в Кърджали получи от държавата 1 милион лева за възстановяване на последиците от едно от най-големите свлачища у нас. То се намира в село Сипей и вече разруши шест къщи. Свлачището се активизира в края на миналата година и за няколко месеца обхвана цялото село.

В Сипей още личи къде свлачището е било най-активно. За да не тръгне отново земята, трябва веднага да започне укрепване. Според избрания за четвърти мандат кмет на Кърджали Хасан Азис, отпуснатите пари ще стигнат само за:

За дренаж в двата най-засегнати района на населеното място, укрепването на дренажа, с това ще приключим с тези 1 000 000 лева, но те ще бъдат крайно недостатъчни, за да бъде обхванат целият този район в селото.

Девет месеца продължиха преписките за Сипей между централната и местната власт. Сега опасенията са, че ще се работи в началото на дъждовния сезон.

Много се закъсня с решението за отпускането на средствата за възстановяването на свлачищния район. Най-удобното време е през летния сезон, тогава, когато е сухо времето. Не знам каква ще бъде ефективността през есенно-зимния сезон. Въпреки усложнената обстановка ще се работи.

Общината е готова да изпрати машините в Сипей, но очаква от Министерството на регионалното развитие предварителното разрешение за строеж.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!