Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Митов:

Бежанците, Западните Балкани и енергийната сигурност трябва да бъдат темите на КСНС

Снимка: БГНЕС
Бежанската криза, Западните Балкани по пътя им към Европейския съюз и НАТО и енергийната сигурност са трите теми, които трябва да бъдат основни на предстоящия  Консултативния съвет по национална сигурност към президента на 10-и ноември. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов. Припомняме, че обявената тема е "Промени в геостратегическата среда за сигурност и произтичащите от това рискове и заплахи за националната сигурност".


Миграционният и бежански натиск ще бъде основната тема на разговор. България трябва да оцени ситуацията на Западните Балкани. Как създаваме условия, така че регионът да бъде видян не само като отделни държави, борещи се всяка сама за себе си за нещо, а регион, който има своята тежест, своите общи позиции и оформя по някакъв начин път и посока за всички наши съседи и приятели, които искат да станат част от Европейския съюз. Друга тема това е енергийната ни сигурност. Тази тема е пряко свързана с променяща се геополитическата среда.


 
Това заяви Даниел Митов, който заедно с италианския си колега Паоло Джентилони взе участие в Българо-италиански бизнес форум, посветен на технологиите в агроиндустрията, промишлеността и инфраструктурата. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!