Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Договорът за доставка на руските С300 за Иран влиза в сила  

Снимка: www.militaryphotos.net

Договорът за доставка на руската противовъздушна система ПВО С300 с Иран от днес влиза в сила, съобщи шефът на държавната военна корпорация "Ростех" Сергей Чемезов. Русия е готова да доставя своя бойна техника и на Обединените Арабски Емирства и Бахрейн, както и на Египет.

Това стана ясно в края на руското участие на международния авиосалон в Дубай - Dubai Airshow-2015. Чемезов обяви, че договорът с Техеран не само е бил подписан, но вече и влиза в сила. 

През април т.г. руският президент Владимир Путин подписа указ, който позволи да бъдат предадени на Иран руските зенитни ракетни комплекси С300. Преди месец ръководителят на другата водеща руска външнотърговска корпорация в сферата на военна продукция Анатолий Исайкин заяви, че Русия и Иран са взели положително решение да бъде изтеглен искът от страна на Техеран пред Международния арбитраж заради забавянето на доставката на руските ракети за тази страна.    

На военното изложение в арабската държава Москва започна преговори за доставката на руски изтребители СУ35 в Обединените емирства. Подписването на тази сделка, според ръководителя на "Ростех" Сергей Чемезов, може да се окаже знаково за двете държави и да превърне страната в лидер във военната област в региона на Персийския залив. 

В същото време и Бахрейн е проявил сериозен интерес за покупката на руските бойно-транспортни хеликоптери МИ-35.  Руският посланик в Бахрейн, обяви че страната е готова да развива и разширява военното си сътрудничество с Москва. В Медиите в Москва се появи спекулацията, че Русия може да смени ръководителя на военната операция, която Кремъл води в Сирия, като на мястото на досегашния заместник- началник на ГЩ Андрей Кортапалов може да застане Анатолий Сидоров. Засега обаче руското военно министерство не потвърждава тази възможност.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!