Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелският министър-председател се срещна с американския президент в Белия дом

Барак Обама Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху е на официално посещение в Белия Дом, където провежда разговори с американския президент Барак Обама.

Преди срещата Обама повтори позицията си, че сигурността на Израел е един от външнополитическите му приоритети.

Американският президент посочи, че по време на разговорите ще се разискват теми, които засягат сигурността и на двете страни като поясни, че военното сътрудничество между Израел и САЩ е най-тясното в историята на Белия Дом.

Сред останалите теми, които се обсъждат, е положението в Сирия и пътят към постигане на мир между Израел и Палестина. Двамата лидери засягнах и за договора за ядрената програма на Иран.

 Не е тайна, че министър-председателят и аз имахме силно разминаване в позициите конкретно по тази тема, но нямаме разногласия за нуждата да не се допусне Иран да се сдобие с ядрено оръжие и нямаме разногласие за значението на това да отслабим ефекта от дестабилизиращите действия, които биха могли да се припишат на Иран,  поясни Обама, който коментира , че Нетаняху е чуждестранният лидер, с когото е имал най-често срещи и този факт говори за естеството на отношенията между Съединените щати и Израел.

Благодаря Ви за тази възможност да подсилим приятелството ни, което и без това е силно и да засилим съюза ни, който без това е здрав, допълни от своя страна Нетаняху.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!