Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвърти дебат между кандидатите на републиканците за президентския пост в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Икономиката зае централно място в четвъртия дебат между кандидатите на републиканците за президентския пост в Съединените щати. В срещата участваха осемте най-популярни кандидати.

Основното внимание е върху фаворитите към момента - бизнесмена Доналд Тръмп и бившия губернатор на Флорида Джеб Буш. Дебатът беше решаващ за Буш, който трябваше да положи усилия и да върне подкрепата към себе си, за се нареди отново сред потенциалните лидери на своята партия.

Акцент в дебата беше върху недокументираните имигранти. Тръмп защити плана си, който предвижда изграждане на стена и експулсиране на 11 милиона души:

Ние сме страна на закони. Имаме нужда от граници. Ще имаме стена, тази стена ще бъде изградена, стената ще бъде успешна.

Подобна мярка беше посрещната негативно от опонентите му. Губернаторът на Охайо Джон Касич заяви, че няма как да се изпратят 11 милиона обратно в родината си. Касич допълни, че аргументът на Тръмп е глупав и незрял. Подобна теза защити и Джеб Буш.


По въпросите от вътрешната икономика Буш защити предложението си за ръст на БВП с 4% и обвини демократите и Хилъри Клинтън за икономическите несгоди:

Хилъри Клинтън казва, че политиките на Барак Обама заслужават шестица. Нима? Всеки десети е без работа или се е отказал да търси. Това не е за шестица. Всяко пето дете живее на помощи. Това не е за шестица. За Хилъри Клинтън това може да е най-доброто, което може да се направи, но това не е най-доброто, което Америка може да направи.

Сенаторът от Флорида Марко Рубио се обяви против увеличаване на минималната работна заплата. По думите му, това ще направи работната ръка много скъпа и ще ускори процеса по замяната на хората с машини. Неговото решение за покачване на заплатите е превръщането на Съединените щати в най-доброто място в света за започване на бизнес. Рубио беше категоричен, че именно Републиканската партия ще помогне на страната.

Ако спечеля номинацията, демократите ще са в ролята на партия на миналото, ние ще сме партията на 21-ви век, зави Рубио.

Бяха разисквани и теми от международната политика, като Доналд Тръмп каза, че той би преговарял с Владимир Путин

Трябва да сме разумни. Не можем да продължаваме да сме полицията на света. Дължим 19 трилиона долара. Страната ни отива по дяволите, инфраструктурата ни се разпада – пътищата ни, мостовете ни, училищата, летищата. Трябва да започнем да инвестираме парите си в нашата страна.

На фона на аплодисменти Джеб Буш коментира, че подходът на Тръмп е абсолютно погрешен и няма връзка с реалния свят:

Ние няма да бъдем световен полицай, но със сигурност по-добре да сме световен лидер. Когато ни няма като лидери, се запълват празнини.

В същото време Тръмп заклейми Транстихоокеанското споразумение, което според него помага на Китай във валутни манипулации, без да вземе предвид, че Китай не е страна по този договор.

Относно бюджета за армията Марко Рубио се обяви за повече пари:

Вярвам, че светът е по-силен и по-добро място, когато Съединените щати притежават най-силната военна мощ в света.

Изказването му беше посрещнато с ръкопляскания, но Ранд Пол не се съгласи и видя в плана сблъсък с ценностите на консерваторите:

Колко консервативно е това да прибавиш трилиони долари за военни разходи, попита той.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!