Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"ДПС победи. Скъпият ток от тор остава", пише на първа страница "Капитал дейли". Предложението на ГЕРБ за орязване на преференциите за биоцентрали не се прие от парламентарната Комисия по земеделие. Основна роля за това е изиграл депутатът от ДПС Венцислав Каймаканов, негови роднини в момента строят такива обекти, подчертава "Капитал дейли". 

"Винетките златни, годишният стикер за лек автомобил поскъпва с 30 лева", е водещата тема на "Земя". Едва ли ще се закърпят дупките с очакваните в повече 80 милиона приходи от винетките след увеличението им, коментира вестникът. Същият е изводът и на "Труд" -- парите пак няма да стигнат за трайно подобрение на пътищата. Изданието припомня с водещото си заглавие, че, през април, Лиляна Павлова уверяваше, че винетките няма да поскъпват през мандата на правителството. "Сега" допълва темата с коментар, че е съмнителен и положителният ефект за приходите от транзитния трафик и вероятно товарните автомобили ще потърсят поръчки в чужбина. Автобусните превозвачи съобщават, че ще се увеличат билетите за междуградско пътуване. "Новинар" подчертава, че новите, по-високи, цени на винетките влизат в сила от 10 декември.

Велислава Дърева анализира, във вестник "Дума", посещението на Вселенския патриарх у нас. "БАН беше превърната в заложник на лични, частни, политически игри, интриги и интереси на свежата кандидат-президентска двойка Инджова-Воденичаров...Скандалът събуди възрожденския дух на българите.", пише Дърева. В интервю за "Новинар", видният историк, акад. Георги Марков, заявява "Вартоломей злоупотреби с гостоприемството ни". Марков подчертава, че  Вартоломей е високо образован човек и лекцията му звучала съвременно, но, за съжаление, отношенията между православните църкви не са идеални. Богословът проф. Калин Янакиев заявява в  "Стандарт" "Русофили оскандалиха патриарха заради различната му визия за православието. Православие, което не е свързано с Изтока, със славянството и с малките балкански народи, а има вселенска общообразователна мисия.", пояснява Янакиев.

"Упояват деца да мируват, инспектори шокирани от работата в столичен център за сираци", пишат "Стандарт" и "Монитор". Информацията е на Агенцията за закрила на децата. В центъра не е осигурена безопасна среда за децата, както и качествена грижа за тях.

"Отстранете излишните съдии" съветва Световната банка, а "24 часа" цитира днес доклада. Излишните съдии или да бъдат пенсионирани, или да бъдат пратени в администрацията, препоръчват авторите на документа, обхващаш периода 2008-2014 г.

Криминалният психолог Тодор Тодоров заявява, в интервю за "24 часа" "Не корупцията, а мързелът и тъпотата да проблем на МВР".

"Труд" информира, че близо месец от полицията крият за знакова кражба - от дома на заместник-директора на СДВР Антон Златанов е открадната служебната му чанта с документи и радиостанцията.

Евродепутатът от Европейската народна партия Емил Радев констатира в интервю за "Монитор", че "България е пример за справяне с бежанската криза". 

Съюзът на българските писатели излиза с декларация, публикувана в седмичния вестник "Словото", в която настоява за създаване на Закон за българския език, премахване на ДДС върху българските книги, да има квота в държавните национални медии и други. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!