Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Кери не очаква успех на международната конференция за Сирия във Виена

Джон Кери
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Успех на утрешната международна конференция за Сирия е малко вероятен. Тази прогноза направи държавният секретар на САЩ Джон Кери непосредствено преди да отпътува за Виена.

През уикенда Кери ще се опита да убеди колегите си, че има спешна нужда от действия, но заради сложността на конфликта очакванията за сензационни решения са минимални.

Във Вашингтон държавният секретар заяви, че според него битката срещу "Ислямска държава" в Сирия ще е по-успешна, ако е съчетана с дипломацията. По думите му, именно политическото решение ще даде шанс на сирийците да избегнат ограничения избор между Башар ал Асад и терористите:

Изборът трябва да е между статуквото и нещо по-добро, което много закъсня, а именно – истински преход, в който глас ще имат разумни сирийци от целия политически спектър. 

Кери говореше на форум в Американския институт за мир, преди да отпътува за Виена, където в събота ще се присъедини към официални представители на 17 страни плюс Европейския съюз и ООН. Предизвикателството на срещата ще бъде да се договори кои са потенциалните участници в евентуални преговори за мир.

Към този момент основните различия за решаването на кризата са между Съединените щати и Русия, като според Вашингтон операцията на Кремъл в региона цели да подкрепи режима в Дамаск.

Междувременно Русия разпространи план, в който се призовава за създаването на нова Конституция в следващите 18 месеца, но сирийски опозиционни групи коментираха, че подобни мерки целят да задържат Асад на власт. Западни дипломати намекнаха, че руският план няма да бъде акцент на преговорите в събота.

В края на предишните разговори в австрийската столица световните сили и ООН излязоха с общо комюнике, в което бе подчертана важността на засилване на дипломацията при справяне с конфликта в Сирия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!