Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френски изтребители бомбардираха джихадисткия бастион Ракка

Външните министри на ЕС и лидерите на Г-20 обсъждат ситуацията с ИДИЛ и бежанската криза

| обновено на 16.11.15 в 08:22
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В отговор на атаките от петък френски изтребители са извършили масирана бомбардировка в джихадисткия бастион Ракка в източната част на Сирия. Операцията е била координирана с американските сили и в нея са участвали бомбардировачи, излетели от бази на Обединените арабски емирства и Йордания. Цел на ударите са били команден пост и склад за оръжия и боеприпаси и лагер за трениране на терористи. 

Същевременно стана ясно, че Съединените щати и Франция ще засилят сътрудничеството си в борбата с джихадистите. Министрите на отбраната на двете страни са договорили конкретни мерки в телефонен разговор, втори след атентатите в петък. Съединените щати са потвърдили ангажимента си за подкрепа на Франция.

Изразена е и готовност за напредък в усилията на страните за нанасяне на трайно поражение на групировката "Ислямска държава".

В Брюксел ще заседават външните министри на Евросъюза, които ще обсъждат ситуацията с ИДИЛ в Сирия и кризата с бежанците. Това е и акцент на завършващата днес в Турция среща на страните от Г-20, на която се очаква да бъде приет текст с ангажимент за ограничаване на възможностите на чуждестранни терористи да се придвижват от държава в държава.

Мерките предвиждат още споделяне на оперативни информации и "управление на границите за проследяване на преминаванията" през тях.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Франция, САЩ и Иран са били предупредени за планирани терористични атаки

Високопоставени източници от службите за разузнаване на Ирак са предупредили предвожданата от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" за предстоящи нападения на войнствената организация само ден преди извършените в петък нападения в Париж, съобщи..

публикувано на 16.11.15 в 07:46