Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция официално поиска помощ от ЕС след терористичните атаки в Париж

Френската полиция продължава масираната операция след атентатите

| обновено на 17.11.15 в 12:26
Снимка: facebook.com/EuropeanCommission
Френските власти мобилизират 115 хиляди служители на службите за сигурност след атентатите в Париж, съобщи вътрешният министър на страната Бернар Казньов. През изминалата нощ са претърсени 128 обекта в масираната операция, провеждана в цялата страна. Арестувани са 23 души и са иззети 31 оръжия. Сред конфискуваните оръжия е гранатомет, отбелязва Франс прес.

Френски бойни самолети са нанесли нови удари по "Ислямска държава" в Сирия, съобщи Франс прес. В резултат на бомбардировките тази нощ са били унищожени команден и тренировъчен център на джихадистите в бастиона им в град Ракка. Ракка бе бомбардирана масирано и предходната нощ. Франция засили ударите в Сирия в отговор на атентатите в Париж.

По последни данни на френските власти и медии атентаторите от Париж са осем, като поне шестима от тях са били в Сирия. Според източници на Си Ен Ен "мозъкът" на атаките е Абдел Абу – белгийски гражданин с близки връзки с лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади.

Белгиецът Билал Хафди, представилият се за бежанец от Сирия Ахмед Алмохамед и трети неидентифициран мъж са се взривили пред "Стад Дьо Франс". В концертната зала "Батаклан" други трима открили огън - французинът Омар Мустафаи, белгиецът Сами Амимур и още един французин, чието име още не е оповестено. Седмият заподозрян детонирал жилетката си с експлозиви в кафене на булевард "Волтер". Това най-вероятно е Ибрахим Абдеслам, брат на останалия жив и укриващ се терорист Салах Абдеслам. Според френската прокуратура именно Ибрахим Абдеслам е наел черния автомобил "Сеат", използван при нападенията, и в който бяха открита три автомата "Калашников".

Франция официално поиска помощ от другите държави от ЕС след терористичните атаки в Париж, съобщи Франс прес. Френският министър на отбраната Жан-Ив Льо Бриан е внесъл искането на днешната среща на министрите на отбраната от ЕС. Франция обосновава искането си с член 42, параграф 7 от Договора за Европейския съюз, който гласи, че ако държава от Съюза е жертва на въоръжена агресия, другите страни-членки имат задължението да ѝ помогнат и сътрудничат с всички средства, с които разполагат.

Бюджетният дефицит на Франция през тази година ще превиши тавана, изискван от Евросъюза, поради разходите за сигурност, предупреди френският премиер Манюел Валс. Бюджетните планове на Париж трябва да бъдат прекроени за наемането на 10 хиляди допълнителни полицаи и жандармеристи.

Френският самолетоносач "Шарл дьо Гол" ще бъде предислоциран от Персийския залив в Източно Средиземно море, съобщи Франс прес. Това ще утрои ударния капацитет на френските сили в района. На "Шарл дьо Гол" има 26 изтребителя. Франция има шест изтребителя, базирани в Обединените арабски емирства, и шест в Йордания. Именно те извършват сега повечето въздушни удари и разузнавателни полети над Ирак и Сирия. На самолетоносача ще са нужни няколко дни, за да пристигне край бреговете на Сирия или Ливан.

Френският президент Франсоа Оланд предложи удължаване на извънредното положение във Франция с три месеца и конституционни промени, които ще позволят затягане на сигурността след парижките атентати. В реч пред двете камари на парламента вчера Оланд обяви, че страната ще продължи въздушните удари срещу "Ислямска държава".

Няма да има никакво прекъсване. Франция е във война
, каза Оланд.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Германските власти задържаха алжирец, заподозрян за участие в парижките атентати

Алжирски гражданин е бил арестуван в Германия по подозрения в съучастие в атентатите в Париж. Алжирецът е бил задържан в провинция Северен Рейн-Весфалия. Името му не се съобщава. Отбелязва се само, че е на 39 години и живее в приют за бежанци. Преди няколко..

обновено на 17.11.15 в 08:16

През 2016 година САЩ ще приемат 10 хиляди сирийски бежанци въпреки атентатите

Въпреки нарасналата терористична заплаха след атентатите в Париж през 2016 година САЩ ще приемат 10 хиляди сирийски бежанци, както бе обявено по-рано. Говорителят на Държавния департамент Марк Тонър обясни, че бежанците ще преминат през щателна проверка...

публикувано на 17.11.15 в 07:37

Брюксел затяга мерките за сигурност след последните разкрития около атентатите в Париж

Белгия повиши нивото на терористична заплаха след последните разкрития от разследването на атентатите в Париж. Мерките за сигурност на територията на страната се повишават от 2-ра на 3-та степен терористична заплаха. Това реши късно снощи Съветът..

публикувано на 17.11.15 в 11:51

Властите в Тунис са предотвратили голям атентат

Властите в Тунис обявиха, че са предотвратили голямо терористично нападение, което по план е трябвало да бъде извършено този месец. Арестувани са 17 ислямисти от терористична клетка в страната, която е планирала нападения срещу хотели и силите за..

публикувано на 17.11.15 в 11:23