Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лошото състояние на училищните тоалетни е причина децата да не ги ползват редовно

Лошото състояние на училищните тоалетни е причина децата да не ги ползват редовно, а това води до сериозни здравословни проблеми. Анелия Буева, национален консултант по детска нефрология, заяви, че парите за изграждане и ремонт на училищни тоалетни са недостатъчни.  

Над 13 на сто в света са болните от бъбречна недостатъчност. По тази причина от 2006 насам се отбелязва Световен бъбречен ден. Има деца, които идват на училище, без да са минали през тоалетната вкъщи, обясни Анелия Буева. Какво казват учениците за училищните тоалетни:

Тоалетните са супер гадни, госпожата ни наказва, като не ни дава да отиваме до тоалетна, не пия вода докато съм на училище, за да нямам нужда от тоалетна, мама ми забранява да ходя в тоалетната в училище....

За да бъдат решени тези проблеми, според доцент Буева, в часа на класния трябва да се говори за правилното използване на санитарните помещения. Той трябва да бъде уводемяван, ако на ученик се откаже ползването на тоалетна и още - в училищните съвети, представителство да имат и учениците и да има отговорен санитар за тоалетните.

Мирослава Паличева от просветното министерство от своя страна обясни, че ведомството работи по две програми за изграждане и ремонт на училищни тоалетни. По едната от тях до момента са усвоени 8 милиона лева, необходими са обаче още средства за тази цел, при това, не малко: В 221 държани училища необходимите средства за ремонт на санитарните възли са 11 500 000, а в 1 372 общински, необходимата сума е 37 000 000, коментира Мирослава Паличева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!