Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спряха метрото в Брюксел след обявената най-висока степен на терористична заплаха в региона

| обновено на 21.11.15 в 14:07
Снимка: БГНЕС

Службите за сигурност на Белгия са получили данни, че на белгийска територия може да бъдат извършени атентати като терористичните атаки в Париж от 13 ноември, съобщи премиерът Шарл Мишел. Той поясни, че става дума за едновременни удари на няколко отделни пункта от терористи, въоръжени с огнестрелно оръжие и взривни вещества. По неговите думи, целите на атентаторите са обществени места - търговски центрове, обществения транспорт, прояви с висока посещаемост.

По информация на местно издание в петък вечерта на адрес в квартал Моленбек при обиск е открит цял арсенал от оръжия и експлозиви, както и химически препарати. След анализ препаратите са се оказали безопасни, но сред конфискуваните оръжия  е и мало щурмови автомати като американския М16.

От тази нощ властите в Белгия повишиха нивото на терористична заплаха на най-високата 4-та степен за региона на Брюксел.

От "възможна и вероятна" заплахата се повишава на "сериозна и предстояща", обясни Петер Мертенс – говорител на Кризисния център към белгийския национален орган за анализи на сигурността.

През последните дни имаше обиски, събра се разузнавателна информация, беше потвърдена и смъртта на Абделхамид Абауд в Париж. Всичко това накара службите на полицията и разузнаването да поискат 4-та степен на заплаха.

Брюкселският квартал Моленбек е смятан за база на джихадизма в Европа, отбелязва "Франс прес". Предполагаемият организатор на терористичните атаки в Париж, Абделхамид Абауд, който бе убит в сряда, и двама от извършителите - братята Брахим и Салах Абдеслам, са родом от там. Брахим се самовзриви при едно от нападенията, а Салах избяга и е в неизвестност. Миналият уикенд беше направен опит за неговото залавяне в Моленбек, но той не беше открит на  адреса.

Според показанията на един от арестуваните негови съучастници Хамза Ату, завръщайки се от Париж, Абдеслам е бил много емоционално разклатен, готов да се самовзриви. Това съобщи пред белгийските медии Карин Кукле адвокатът  на арестувания Хамза Ату, сочен за съучастник на основния издирван терорист. Снощи е  бил арестуван и мъж на име А. Азиес, заподозрян за терористична дейност, съобщи федералната прокуратура. За него се смята, че е съучастник на Салах Абдеслам.

Полицейските патрули в Брюкселската метрополия се удвояват и вече са въоръжени с автоматично оръжие. Футболните мачове от втора дивизияя, както и баскетболните мачове за днес се отменят. Концертът на френския рок певец Джони Холидей, който трябваше тази вечер да пее пред 15 хиляди души публика, също няма да се състои. Общинските кметове на районите в Брюксел уточниха, че няма конкретен сигнал за планирана атака в някои от тези обекти , а просто така се пестят ресурси на силите на реда. Основната търговска улица в центъра на Брюксел "Ньов" е пуста и магазините затварят един по един. Други търговски улици обаче, все още са оживени и хората пазаруват спокойно в Брюксел. Всички станции на метрото са затворени до утре вечерта. Автобусите и влаковете се движат по разписание, но ж.п. гарата "Шуман" при сградите на европейските институции е затворена. Някои шофьори на автобуси отказват да поемат смени заради четвъртата най-голяма степен на терористична заплаха.  Летището в Брюксел работи нормално.

На населението се препоръчва да избягва места със силна концентрация на хора като летища, гари, търговски центрове, концерти или други публични прояви, както и да не се разпространяват слухове, а да се следят само съобщенията на официалните власти.

4-та степен на терористична заплаха беше задействана след атентата срещу Еврейския музей в Брюксел на 24 май 2014г.

Кризисният щаб на белгийското правителство ще се събере отново утре следобед за нов анализ на ситуацията и преценка дали четвъртата степен на терористична заплаха да бъде понижена.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!