Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оланд и Обама ще обсъдят възможности за сътрудничество срещу тероризма и ИДИЛ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентите на САЩ и Франция ще се срещнат днес във Вашингтон, за да обсъдят възможностите за по-добро сътрудничество на разузнавателните служби срещу тероризма и военните усилия срещу групировката ИДИЛ.

Визитата на Франсоа Оланд е на фона на опасенията на част от европейските лидери, че кризата с бежанците може да дестабилизира Европа, а също и в период на критики към смятаната от някои за неефективна стратегия на САЩ в Сирия. Телевизия CBS цитира френски дипломат, според когото основното послание на френския президент ще бъде за спешни действия заради надвисналата заплаха от "Ислямска държава".

Призивът на Оланд за по-драстични мерки обаче може да остане напразен, защото топ съветници от администрацията на Обама вече индикираха, че не възнамеряват да правят големи промени на курса в Ирак и Сирия. Очакванията са да бъде постигнато по-тясно сътрудничество при споделянето на информация – нещо, за което американският президент намекна миналата седмица по време на пресконференция в Турция.

Френският държавен глава пристига във Вашингтон малко повече от седмица след атаките в Париж, които отнеха живота на 130 души и раниха стотици други. В понеделник той се срещна с британския премиер Дейвид Камерън, а след американската столица се отправи към Москва за разговори с руския президент Владимир Путин.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!