Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внасят обвинението за атентата на бургаското летище до средата на януари

Снимка: Красимир Методиев, почетен консул на Израел в България

Обвинителният акт по делото за атентата на летище Бургас от юли 2012 г. ще бъде внесен в съда най-късно до средата на януари, съобщи ръководителят на Апелативната прокуратура в града Любомир Петров

Обвинението ще бъде срещу двамата съучастници на атентатора, които също са чужди граждани. Прокурор Петров отговори и на обвинението за дългия срок на разследването на терористичния акт:
Три години и шест месеца вярно от този атентат почти, не е толкова дълъг период от време. Нямате представа каква огромна по обем работа е извършена, за да се установи самоличността на лицата, за които  предварително е нямало абсолютно никакви данни, включително за установяване самоличността на взривилото се и  двамата помагачи. Това са над десет международни следствени поръчки. Всяка една такава поръчка трае поне няколко месеца. Така че период от три години и шест месеца въобще не е голям за това дело. Важното е, че сме на финала.
Израел, Франция, САЩ, Ливан, Холандия и Австрия са сред държавите, от които е търсена международна помощ за разследването на атентата. Лицата, които ще бъдат привлечени като обвиняеми, не са задържани и делото ще се гледа по реда на задочното производство, обясни апелативният прокурор Любомир Петров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!