Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт за 60-годишния юбилей на диригента Кирил Ламбов

Снимка: Пламен Генчев
Видинската симфониета представя тази вечер концерт под диригентството на Кирил Ламбов. Концертът е посветен на 60-годишния юбилей на композитора, диригент и музикант пето поколение. Ще бъдат изпълнени премиерно три произведения, две от които на Кирил Ламбов.

"Публиката ще чуе произведения, които са премиера не само за Видин, но и за България. Например концерта на Щамиц, където солист ще бъде Светослав Славчев, фагот. Той е продуцент на това произведение. Другото произведение, което ще изсвири, е изпълнявано един път в Разград с диригента Красен Иванов. Със солиста ще изпълним Вариации за фагот по тема от "Риголето" от операта на Верди. Ще има и една моя симфонична поема "Аксак Кулан" по казахстанска легенда, която е абсолютна премиера за оркестър. Смятам, че тази музика е достатъчно характерна, за да бъде интересна на публиката"
- уточни диригентът Кирил Ламбов.   

СнимкаТворческият път на музиканта е много богат. Творбите му са над 90, автор е на над 1000 аранжимента. Има издадени произведения в Япония и България. Негови творби са изпълнявани в Русия, САЩ, Япония и много други страни.

"Трябва да се ходи на концерти, защото музиката облагородява и поучава, особено младите. Аз съм един от тези, които правят нещо, за да можем да бъдем ние, хората, по-богати, по-умни, по-облагородени и по-добри. Очаквам ви, за да ни подкрепите, мили българи"- кани на концерт Кирил Ламбов. Началото е от 18 часа.


Цялото интервю с Кирил Ламбов може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05