Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешно е свикана епизоотичната комисия в Благоевград

Арбен Мименов
Снимка: БГНЕС

Свикано е спешно заседание на епизоотичната комисия в Благоевград заради огнището на бруцелоза в община Сатовча. 20 дребни животни са дали положителна проба при редовни серологични изследвания в село Кочан. 

Болните овце и кози са от едно стадо, каза кметът на община Сатовча д-р Арбен Мименов, който още вчера е дал указания на собственика да изолира обекта, за да нямат контакт с други животни и хора:
Сутринта имах среща със собственика на стадото, притеснен е силно, но видимо е здрав, няма оплаквания, попитах го. Казах му в момента да изолира напълно цялото стадо, да ограничи достъпа до стадото на животни и хора. Това стадо е изолирано, но по принцип пашуването се извършва почти на едни и същи територии с близките стада от съседните села. Допускам да има и други заразени, защото тези животни не са отглеждани  в обор. Притеснен е и собственикът откъде може да е дошла заразата.

Кметът на Сатовча, който е и ветеринарен лекар, изрази своите опасения, че мащабите на бруцелоза могат да се окажат и по-големи. Според Мименов трябва да се изследват всички животни в  района:
На спешното заседание на областната епизоотична комисия ще бъдат набелязани мерки за ограничаване разпространението на заразата. В подобни случаи се забранява продажбата и придвижването на животни в района на огнището и се препоръчва млякото и месото от стадата, в които има болни животни, да не се използва.
Очаква се изследвания за бруцелоза да бъдат направени и на хората от семейството, в чието стадо е открита опасната бактерия. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!