Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Битовите абонати ще могат да договарят с доставчика си на ток срока при просрочено плащане

На информационна среща за предстоящата догодина либерализация на енергийния пазар стана ясно, че битовите абонати ще могат индивидуално да се договарят с доставчика си на ток за срока, в който могат да издължават просрочено плащане, без захранването им да бъде спирано.

Радослав Димитров от ЧЕЗ посъветва абонатите, които от следващата година ще решат да сменят доставчика си, внимателно да договорят с него условията по договора си:

Отсрочено или разсрочено плащане - не се подлъгвайте единствено и само по ниската цена.

Смяната на доставчика ще става безплатно и ще може да се прави не по-често от веднъж месечно, като е предвидена възможност за връщане и при стария.

Абонатите ще могат да избират между това да получават една или две фактури, като в първия случай ще бъде, както досега, плащаме на един доставчик, поясни още Димитров:

Втората опция е да имаме два договора - единият със самото предприятие и вторият с търговеца само за енергията. В този случай бихме получавали две фактури в различни периоди от време.

За абонатите няма да има краен срок, в който да излязат на свободния пазар, тъй като излизането на него не е задължително, допълни още той:

Какво би се случило ако не изберем търговец - ще останем при досегашния си снабдител.

Абонатите, избрали да сменят доставчика си, занапред  ще плащат само по една тарифа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!