Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За сините зони- ефективни ли са в Северозапада

3
Ревизират синята зона във Видин
Снимка: Анжела Каменова
Ефективна ли е дейността на сините зони в Северозапада? Отговор на този въпрос търсим в "Посоките на делника" на 2 декември.

Започваме от Видин, където ревизират синята зона, заради малкото постъпления от таксите за престой. Според граждани синята зона не решава проблема с паркирането, а цената от левче е твърде висока. Има съмнение и дали контролът е достатъчен.

"Засега синята зона не облекчава движението, защото прекалено много хора спират, а те спират, според мен, защото не плащат такси... Лично мое наблюдение е, че не се забелязва особено оправяне на какъвто и да било проблем. Въпреки че подкрепям въвеждането на "Синя зона", трябва да се види къде точно е проблемът. В контрола ли, къде? ...Едно оставяне на колата... Хайде преди бях съгласен- 50 стотинки беше, сега е един лев. Като отида на лекар и до аптеките- три часа, три лева. Пенсионер съм с 200 лева пенсия", казаха видинчани в анкетата на Анжела Каменова.

От таксата за платено паркиране са освободени хората с увреждания. Другите могат да избират как да платят- на контрольора или с SMS. За да избегнат таксуването, много от шофьорите намират места по малките улици извън синята зона в центъра  на града. Други пък разчитат, че от пътна полиция са по-малко бдителни и спират на места, където не е позволено.

Общината във Видин започна проверка на синята зона в града, която трябваше да реши проблемите с паркирането в центъра. Оказва се, че за трите години, откакто е създадена, парите от нея са по-малко от разходите за заплатите и поддръжката на паркингите. Освен, че не носи приходи, синята зона не помага и за организацията на движението. Само 117 хиляди лева са събрани от "Синя зона" във Видин за трите години. Оказва се, че само за работни заплати на контрольорите парите са повече. Според кмета Огнян Ценков, платеното паркиране в центъра не само, че не носи приходи, а Общината дори е принудена да търпи загуби:

"Общината за тези три години реализира загуба от 6 108 лв. Има и други разходи, които не са отчетени. Действително това ще бъде една от концепциите, които ние ще преразгледаме."

753 са местата за паркиране в синята зона във Враца. От тях приблизително 50% се използват ефективно. Това каза Цветан Илиев, управител на Общинското дружество "Паркинги и гаражи" във Враца, пред нашия сътрудник Жоро Александров:


Снимка: Жоро Александров

"От началото на 2014 година внедрихме автоматизирана система за разплащане на паркиране с есемеси. Това доста облекчи работата на контрольорите, като вече отпадна субективното обяснение, че като е спрял, не е имало контрольори. Намаляха и споровете в зоната кой има вина за нетаксуването на гражданите. През 2013 година, преди да внедрим есемес системата, около 6000-7000 лева събирахме от санкциите от заключващи устройства. През 2014 година санкциите са около 3000 лева, през 2015 година са около 300-400 лева. Като през това време сумите, събирани от "Синя зона", се запазиха в същото положение без да намаляват. Така че смятам, че врачани са приели да ползват "Синя зона" платено..."

От 30 000 до 40 000 лева е чистата печалба на предприятието годишно. Част от тях догодина се предвижда да бъдат инвестирани в закупуването на репатриращ автомобил.

Повече места за паркиране в синята зона на Монтана. Това предвижда общинското ръководство, което създава зоната за кратковременно паркиране през 2010 година, за да регулира паркирането в центъра и около големите институции, обясни Илиян Илиев, директор на Общинско предприятие "Чистота"- Монтана, пред Стефка Павлова:

"Много често хората разсъждават, че това е паркинг, но това не е така. Това е зона за кратковременно паркиране и има своята логика, чрез която Общината регулира зоните за паркиране, които се намират около административната част на града и местата около поликлиниката и болницата. През 2015 година Община Монтана асфалтира и маркира над 200 места за паркиране в централната градска част, извън "Синя зона"... Синята зона се използва по предназначение. Често пъти, както навсякъде, се случват и конфликти, но това не е масова практика. Постепенно хората се приучват и свикват с логиката на тези места... Обсъжда се и ще се стигне до разширяването на тези зони с още минимум 100 места. Сега разполагаме със 152 места. Разширяваме зоната, в която се намират административни учреждения, банки и изнесени държавни администрации. Общината разглежда зоната за временно паркиране не като структура, от която може да се печели. Напротив, там често се налага субсидиране, а тя се разглежда като зона, чрез която трябва да се осигури комфортът на хората, които се нуждаят от административно и друго обслужване в тези части."





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59