Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигурни и безопасни ли са видинските учебни заведения

Снимка: Радио ВИДИН, архив

След убийството на ученичка в сливенско училище и вчерашния инцидент, при който 14-годишен ученик от Разлог изпадна в кома заради необезопасена футболна врата, проверихме на какво ниво е охраната на учебните заведения във Видин, безопасни ли са спортните съоръжения, спокойни ли са децата, когато са на училище, има ли основания за притеснение у  родителите.

Насилието в училище се е увеличило в пъти за по-малко от една година, сочи официалната статистика на Министерството на образованието. Случаите на физическа агресия между ученици само през миналата учебна година са над 1600. Предишната са били общо 606. Увеличението е със 170%.


"Разбира се, че се притеснявам за детето, докато е на училище, но има охрана, която трябва да пази децата... Не се притеснявам, въпреки че не намирам охраната в училище за достатъчна, нито пък за достатъчно адекватна. Синът ми е споделял, че по-големи ученици тормозят по-малките, спъват ги по коридора, бутат ги... Струва ми се, че охраната не обръща много внимание на децата. Няма никаква дисциплина и ни е страх. Внукът казва, че големите деца взимат парите за закуска на малките", казаха родители, чакащи своите деца пред видинско училище.

Децата от своя страна също не крият, че стават свидетели на агресия в училище:

"Охраната се размотава, аз не съм бил тормозен от по-големите, но съм ги виждал да се бият помежду си... Аз не се притеснявам докато съм на училище, охраната си върши работата, но понякога големите ученици ни спъват и обиждат... Не съм ставал жертва на насилие, но аз бих едно момче. Всеки ден ме плюеше, обиждаше и заплашваше, веднъж го хванах и набих."

Проверихме на какво ниво е охраната в най-голямото видинско училище- "Цар Симеон Велики".

Снимка"Почти нямаме сблъсъци между учениците. Вярно е, че имаме много деца, но имаме и огромна площ, а човек, когато има повече лично пространство, е по-спокоен и самоуверен. Имаме добър ред в училището. При по-малките ученици има дежурни учители и дежурни ученици. Въведени са точни и ясни правила. Има значение и това, че навсякъде има видеонаблюдение- учениците знаят, че всичко се записва и когато възникнат проблеми, лесно можем да установим кой е виновен. Имаме доста добър пропускателен режим- външни хора не могат да влязат в училището. Родителите малко трудно свикнаха с мисълта, че не могат да влязат в сградата на училището, но имаме приемна за родители, където могат да изчакат децата си или да се срещнат с класния ръководител. Охранителите са от лицензирана фирма и ако се случи нещо по-сериозно може да извикат своите колеги, работят добре с полицията, вършат си работата и ние сме доволни. Гарантираме, че външни хора е почти невъзможно да влязат в училището.", обясни директорът на СОУ "Цар Симеон Велики" Венцислав Станев.

Ситуацията в това видинско училище е положителен пример за добре уредена охрана, но не навсякъде е същата. Децата чистосърдечно си признават, че понякога решават проблемите си не по най-мирния начин. Притеснително е обаче, когато се стигне до по-сериозни инциденти, каквито напоследък не са рядкост в българските училища. Те предизвикаха проверка на охраната и спортните съоръжения в област Видин.

Снимка"Тази проверка е продиктувана от няколко нашумели сред обществеността случаи с пострадали деца и ученици. В проверката бяха включени, освен комисия от Инспектората, представители на всичките 11 Общини в област Видин и представители на МВР. Към настоящия момент в област Видин имаме 36 училища. Във всички проверени училища директорите са въвели правилници за пропускателния режим и заповеди за допуск до сградите и дворовете на училищата. В 11 училища охраната се осъществява от помощния персонал след заповед на директорите. Това са малките училища от общините извън Видин плюс СОУ "Христо Ботев" във Видин. ПТГ "Михалаки Георгиев" има щатна охрана, а останалите училища са сключили договори с охранителни фирми. Беше осъществен контрол и върху видеонаблюдението- то липсва в СОУ "Христо Ботев" във Видин, ОУ "Св. Климент Охридски" Видин, Професионалната гимназия по селско стопанство в Дунавци, както и в училищата в Горни Лом, Бойница, Раковица, Рабиша. Констатирано е, че в 12 училища оградите имат нужда от ремонт и там има опасност от навлизане на лица, които не са от училището, бездомни кучета, рисковете са много. Тези училища са в Чупрене, Горни Лом, всички училища в община Белоградчик, Раковица, Димово, Кула, Брегово, както и в някои от видинските училища- ГПЧЕ "Йордан Радичков", ПГ "Асен Златаров". Прегледани са и спортните съоръжения- те са остарели, имат нужда от ремонт, някои трябва да бъдат подменени", обобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието във Видин Марийка Василева.

Освен училищата, експертната комисия е проверила и 31 детски градини в област Видин.

Снимка"За съжаление в тези детски градини няма видеонаблюдение, такова е осигурено само в Обединеното детско заведение в Грамада. В проверените детски градини са въведени правилници за пропускателния режим и заповеди, с които се утвърждават правила за допускане до сградата и начинът за приемане и изпращане на децата. В 18 детски градини този пропускателен режим е осигурен от помощния персонал, в останалите се осъществява и с включване на дежурните учители. 15 детски градини в община Видин и градините в Брегово и Белоградчик се охраняват от охранителни фирми след като приключи работното време на детската градина. Сериозен е проблемът с охраната на детските градини извън работното време, когато дори и там, където има огради, влизат външни лица, причиняват се повреди върху спортните и детските съоръжения и дори на самите сгради. И при детските градини установихме необходимост от ремонт на оградите, в много случаи липсва част от оградата. В детските градини спортните и детските съоръжения са физически амортизирани, остарели са, далеч са от съвременните изисквания. Има и опасни спортни съоръжения, на места липсват елементи. Всичко това е описано в протоколите", добави Марийка Василева.

Ще бъдат ли отстранени пропуските в охраната и безопасността на спортните площадки?

Снимка"Договорихме се с представителите на Общините и на Районните полицейски управления. Работим върху пълния текст на констативния протокол, който ще бъде обобщен от експертите в инспектората по образованието. Ще предоставим протоколите на кметовете и на директорите на учебните заведения, както и на представителите на полицията за предприемане на мерки за подобряване на състоянието на материално-техническата база и на охранителните дейности. В момента изготвяме писма до кметовете с препоръки за подобряване на състоянието на ученическите дворове, спортните и детските съоръжения. В новоприетия Закон за предучилищното и училищното образование е записано, че Общините имат ангажимент да осигуряват добра материална база за училищата и детските градини, които стопанисват и да осигуряват безопасна среда за децата. В тази посока имаме добра комуникация, убедена съм, че когато кметовете получат нашите писма с тези конкретни препоръки, ще се вземат съответните мерки. Ще направим предписания и до директорите, които разполагат със своите делегирани бюджети и в техните рамки могат да предприемат мерки за подобряване безопасността на децата. Много е важен проблемът, ние сме твърдо решени да направим и последващ контрол, за да се види кои от тези наши препоръки са изпълнени. Най-важна е безопасността на децата и учениците. Спрямо тях можем да прилагаме мерки за педагогическо въздействие, само ако са живи и здрави, а това е грижа на всички ни", категорична е Марийка Василева.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20