Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарната комисия по здравеопазване одобри Националната здравна стратегия до 2020 година

Снимка: БГНЕС

С гласовете на мнозинството парламентарната здравна комисия одобри Националната здравна стратегия до 2020 година.

От ДПС не подкрепиха документа, защото в него не е записано, че ще се върви в посока за демонополизация на Здравната каса - действие, което би довело до свободен избор на пациентите до здравен фонд и изпълнители на медицинска помощ. От БСП също не подкрепиха здравната стратегия на Министерството на здравеопазването. Според опозицията, ако няма нови източници на финансиране в здравната система, няма как да има и реформи.

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов от своя страна се аргументира с това, че, ако нямаме приета Национална здравна стратегия 2020 до края на 2015 година, няма да можем да усвояваме европейските средства от новия програмен период.

Стратегията ще върне осигурителната система към устойчивост. Ще се въведе доброволно здравно осигуряване извън създадените механизми за задължителното здравно осигуряване, каза още Москов.

Националната здравна стратегия 2020 е израз на необходимост от рязък прелом в здравната политика за трансформиране на здравната система с акцент върху промоция на здравето и профилактика на болестите. Това е записано в документа.

Пет са стратегическите цели за развитието на здравеопазването в него. Те са подобряване чрез повишаване на благосъстоянието, осигуряване на достъпно и качествено здравеопазване, въвеждане на електронното здравеопазване, осигуряване на кадрови ресурс за посрещане на нарастващите здравни потребности и развитие на науката и иновациите в сектора.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!