Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама защити стратегията си на въздушни удари и специални операции в Сирия

| обновено на 07.12.15 в 09:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Барак Обама увери сънародниците си, че правителството ще се справи с терористичната заплаха. В обръщение по повод атаката в Сан Бернардино, която коства живота на 14 души, Обама поиска съдействие от високотехнологичните компании за спиране на джихадистката пропаганда в социалните мрежи и още веднъж затягане на контрола върху продажбите на оръжие.

Обама призова съгражданите си да не допускат терористичното нападение в Сан Бернардино да предизвиква враждебност към мюсюлманите и паралелно защити стратегията си на въздушни удари и специални операции в Сирия, като правилния начин за постигане на "трайна“ победа във войната срещу ИДИЛ –  групировката, която обяви нападателите Сайед Фарук и Ташфин Малик за свои "войници".

Президентът на САЩ подчерта липсата на доказателства, че нападението в Сан Бернардино е било дирижирано от чужбина, и предупреди, че Америка не бива да се оставя да бъде въвлечена отново в сухопътна война в Близкия изток. Той обаче изключи възможността за изпращане на сухопътни войски в Ирак и Сирия и поясни:

Не трябва да се впускаме за пореден път в една дълга и скъпа сухопътна война в Ирак или Сирия – това е нещото, което групи като ИДИЛ искат. Те знаят, че не могат да ни победят на бойното поле. Бойците на ИДИЛ са част от бунтовниците, с които се сблъскахме в Иран, и са наясно, че ако окупираме чужди територии, те ще могат да поддържат групировките си с години, да убиват хиляди наши военни и да изразходват ресурсите ни, както и да използват присъствието ни, за да привличат нови бойци.

Обама отбеляза, че активната роля на мюсюлманските лидери е важна за борбата с екстремизма, но това не би било ефективно, ако в обществото има разединение:

Наша отговорност е да отхвърлим предложения, изискващи американците мюсюлмани да бъдат третирани различно, защото, ако тръгнем по този път, ще загубим. Този вид разделение и това предателство спрямо ценностите ни е в полза на групи като ИДИЛ.

Кандидатите на Републиканската партия в кампанията за президентските избори разкритикуваха различни аспекти от речта на Обама – бившият губернатор на Флорида Джеб Буш поиска отново "по-агресивна" стратегия за разбиване на "радикалния ислямски тероризъм". Сенаторът Ранд Пол пък заяви, че "разоръжаването на граждани, спазващи закона, няма да спре масовите убийци и терористите".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!