Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Петкова: Никой не трябва да се притеснява за шоково поскъпване на цената на тока

Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

До средата на следващата година ще е ясно колко са енергийно бедните българи и по какъв начин ще бъдат компенсирани заради предстоящата либерализация на електроенергийния пазар, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Петкова вече предупреди, че след старта на либерализацията през януари цената на електрическата енергия ще се повиши леко, след което обаче ще спадне под нивото преди либерализацията.

Вече е създадена съвместна работна група с Европейската комисия, която трябва да подпомогне България в процеса на либерализация на пазара на електрическа енергия, като основен фокус на групата ще са именно енергийно бедните у нас, поясни министър Петкова:

Докато не изясним механизмите за тяхната защита и докато не дефинираме коя е точно тази категория уязвими потребители, няма да бъдат предприети никакви мерки, които те водят до стрес сред битовите потребители.

Искаме да намерим решение така, че да не се отзовем в ситуация, в която да бъде освободен пазара и тогава да се окаже, че трябва да мислим за енергийно бедните. Искаме да изпреварим тези събития. Никой не трябва да се притеснява за шоково поскъпване на цената на електрическата енергия, допълни Теменужка Петкова.

Така поне в следващите седем месеца всички битови потребители ще плащат за ток по цени, определени от регулатора, след което домакинствата могат да излязат на свободния пазар и сами да се договарят с доставчиците или да останат на регулирания пазар.

Петкова даде старта на тестовия вариант на българската електроенергийна борса, която от януари се очаква да заработи в реални условия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Теменужка Петкова представя тестовия вариант на Българската независима енергийна борса

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще представи официално тестовия вариант на Българската независима енергийна борса. До момента договор за участие на борсовия пазар е подписан единствено с ТЕЦ "Марица изток 2". Очаква се от началото на..

публикувано на 11.12.15 в 07:29