Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП може да приеме до месец директива за обмен на данни за пътниците в самолетите

Емил Радев
Снимка: БГНЕС

С цел да се помогне в борбата с тероризма до месец се очаква Европарламентът да приеме директивата за обмен на данните за пътниците на самолетните полети. Във Варна евродепутатът Емил Радев обясни, че вече е постигнато съгласие между политическите сили за обхвата на директивата:

ЕНП винаги е настоявала да има пълен обхват директивата, да могат да се проследяват всички полети от Европейския съюз към трети страни, обратно в Европейския съюз и вътре между държавите-членки също да има информация за полетите, защото виждаме, че тези, които извършват терористична дейност, те се прехвърлят от една държава-членка в друга. За да можем да дадем наистина реален инструмент на службите за сигурност да предотвратяват бъдещи атентати, като могат да проследяват движението още месеци преди това на потенциалните терористи. Това се прие.
Според Емил Радев повечето страни-членки са изявили готовност да подават информация за пътниците и при полети вътре в ЕС. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Тимъти Къркхоуп

Системата за обмен на данни за пътуващите ще улесни проследяването на терористите

Име, адрес, телефонен номер, данни за кредитната карта, дати на полет, маршрут на пътуване, данни за контакт, информация за билета, багажа и плащането. Това са данните, които ще бъдат събирани съгласно законодателното предложение за директива, прието..

публикувано на 12.12.15 в 11:07