Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разбиха организирана престъпна група на ГКПП "Капитан Андреево"

| обновено на 13.12.15 в 16:36
Снимка: БГНЕС

33-ма са задържаните митничари след специализираната операция на граничния пункт "Капитан Андреево". При обиски в домовете и автомобилите им са открити 100 хиляди лева. След приключването на акцията към 16.00 часа движението от Турция към България беше възстановено. Пред пункта на наша територия са се образували 15-километрови колони от тежкотоварни автомобили.

Акцията е започнала в 8.00 часа сутринта, когато нощната смяна е предавала събраните подкупи на митничарите от първа смяна. Уличените служители на митницата са действали като организирана престъпна група. Схемата, по която са работили, е пропускане на превозни средства без проверка. Така са били прекарвани контрабандни стоки. За да си затварят очите, митничарите са получавали подкуп между 5 и 300 евро. Административният ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова обяснява:

От около 6 месеца се работи по тази организирана престъпна група. Към настоящия момент са задържани около 30 лица. Цифрата може да варира. Предстои анализ на доказателствата, по който да можем да преценим спрямо кого ще бъде ангажирана наказателна отговорност и какво ще бъде участието на всеки един от тях. В рамките на тези 24 часа ще съберем доказателства, защото имаме още много работа, и тогава вече на базата на тези събрани доказателства, ще предприемем привличане на лицата като обвиняеми.

Андрей Андреев, прокурор от Специализираната прокуратура, допълва:

Открити са паричен еквивалент суми от български лева 100 000. Валутата е евро, долари, турски лири, английски лири. Използвали сме широк диапазон от доказателствени средства.

33-мата митничари са задържани за 24 часа. Мерките им за неотклонение ще се гледат в София. Разследването продължава и ще има още арестувани, свързани с корупционната схема на Митници-Свиленград.

Това е третата мащабна акция за тази година на ГКПП "Капитан Андреево" за пресичане на корупция. През януари тази година беше заловен и арестуван началникът на Свиленградската митница Тодор Караиванов с белязани пари. През март също беше задържана цяла митническа смяна за контрабанда на цигари за около 9 милиона лева, а през май отново бяха арестувани 10 митничари, уличени в получаване на подкуп.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!