Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

| обновено на 14.12.15 в 07:17

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на управляващата партия Цветан Цветанов заявява в интервю за 24 часа, че е възможно парламентарните комисии по транспорт и вътрешни работи, досега оглавявани от реформатори, да бъдат поети от депутати извън ГЕРБ или Реформаторския блок. "Всичко, което се случи през последните 4-5 дни, може би е било замислено  и подготвено", казва още в изказването си Цветанов по повод позицията на Радан Кънев и партия ДСБ и добавя по повод коментара на президента след оставката на Христо Иванов "разбирам донякъде емоционалните нюанси в изказванията на президента и не вярвам да е вложил нещо негативно в тях".

Капитал дейли припомня, че във вторник партиите от Реформаторския блок трябва да решат окончателно какъв да е политическият им отговор на подменената и провалена, според изданието, с помощта на ГЕРБ, съдебна реформа.

Вестник Стандарт излиза със заглавие "Нов договор за властта", други партии може да сменят ДСБ в коалицията, а Дума информира "БСП внася вот на недоверие към кабинета". Това ще стане в първите дни на 2016 година. Една от темите на вота ще е политиката в здравеопазването.

Българският хляб се прави от вносно брашно, пише Земя. Изданието цитира Огнян Буюклиев от БАН, който подчертава, че плодовете ни, зеленчуците, млякото, месото и преработените ни храни изчезват заради липса на държавна политика в земеделието. Нашето зърно се изнася, а ние внасяме 40 на сто от необходимите суровини, за да произвеждаме хляб.

Проблемите с прехвърлянето на втората пенсия в НОИ започнаха, съобщава Сега. От частните пенсионни фондове са алармирали, че десетки пенсионирани военни и полицаи не получават обещаното увеличение на пенсията, след като прехвърлят индивидуалните си партиди в НОИ.

В интервю за Труд управителят на Осигурителния институт Бисер Петков заявява, че прехвърлилите се от универсален фонд в Държавното обществено осигуряване получават средно по 73 лева по-висока пенсия и уверява, че те ще получават повишението пожизнено.

Според Телеграф в чужбина ще спрат да лекуват наши болни, защото Здравната каса е натрупала над 130 милиона лева дългове към клиники в различни държави на Евросъюза. От Касата са отговорили за вестника, че проблемът не е чак толкова голям и предстои те да направят схема за разплащане.

Вестник Труд помества предупреждението на Икономическия и социален съвет "Борсата за ток заплашва малките фирми". От организацията искат спешно дефиниране на понятието "енергийна бедност", за да се създаде социална защита за най-уязвимите при освобождаване на цените на тока.

Монитор предлага интервю с Владимир Тодоров от асоциацията на пострадалите от катастрофи, според когото поскъпването на винетката е оправдано, ако искаме да имаме по-добри пътища.

"На море в Гърция само с винетка с чип", съобщава Новинар. Изискването на южната ни съседка влиза в сила от догодина. Цената на специалната винетка за чуждестранните превозни средства ще се определя в зависимост от престоя и ще се купува на границата.

Приходите от акцизи върху цигарите са нараснали за периода януари-октомври с 13,6 на сто до един милиард и 700 милиона лева, отчита Министерството на финансите. Според Стандарт това означава, че има добри резултати от борбата със сивата икономика, защото няма данни за нарастване броя на пушачите.

Покупката на земя е рискова, предупреждава агроикономистът професор  Пламен Мишев в интервю за 24 часа. Вестникът информира, че доходността от инвестиции в ниви е под 3 на сто. Брокер коментира, че е неминуема охлаждане на пазара, тъй като сега в много райони земеделската земя се надценява.

Всички вестници отделят място за радостта от постигнатото в Париж първо всеобщо споразумение за ограничаване на глобалното затопляне под градус и половина до 2050 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!