Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поне още седмица ще обезопасяват срутването в Провадия

Провадия скали
Снимка: Радио Варна

Най-малко още седмица ще продължат дейностите по обезопасяване и събаряне на опасните скални маси, надвиснали над 14 къщи в южната част на община Провадия. Дотогава ще продължи и евакуацията на 26-те жители на района. Експерти от фирмата извършиха заснемане на свлечените скални маси и установиха, че падналите скални блокове са 250 тона, още толкова тежат надвисналите над къщите скали, каза Йордан Йорданов, управител на "Геозащита" - Варна: 
В напуканите варовици се е образувала една пукна, в която вероятно водата се е плъзгала вътре в нея, разяла е допълнително варовика, разкъсало се е. Три блока са паднали долу близо до къщите без да ги засегнат, без да влизат и в дворовете на хората и два големи блока висят отгоре. Доброто е, че те не са кръгли, не са ръбести, а са плоски камъни, които са се забили и са се закрепили временно. Въпросът е като техническо решение да се намери начин да си обруши надвисналата маса, която стои над скалата, самозакрепила се е без да се знае докога. 
Йорданов посочи, че обрушването на скалите ще стане от алипинисти, които ще се спуснат от ската. Преди това ще бъде монтирана специална метална мрежа, в която да падат отломките.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!