Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се решава съдбата на Реформаторския блок

Повечето от лидерите на РБ вярват в единството на Блока

| обновено на 15.12.15 в 11:26
Преди заседанието Меглена Кунева не направи изявление.
Снимка: БГНЕС

Започна заседанието на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок, на което се обсъжда бъдещето на коалицията и по-нататъшните й позиции, след сътресенията, предизвикани от приетите на второ четене конституционни промени и последвалата оставка на правосъдния министър Христо Иванов.

На влизане повечето от лидерите заявиха, че вярват в единството на Блока. Меглена Кунева и Радан Кънев не направиха изявления.

На въпрос ще подаде ли оставка, министърът на отбраната Николай Ненчев, който е и лидер на партия БЗНС, заяви, че ще постъпи така, както реши Реформаторският блок.

По думите на министъра на образованието Тодор Танев, един от петимата министри, излъчени от реформаторите, в момента се търси начин ДСБ да остане в коалицията и в управлението. Обсъждат се обаче и други хипотези, включително за напускане на коалицията от ДСБ или за подписване на ново споразумение с ГЕРБ.

Демократи за силна България (ДСБ) взеха решение за излизане в опозиция, а СДС и Движение България на гражданите (ДБГ) ясно заявиха, че продължават подкрепата си за управлението. Очаква се днес ДБГ да предложат на партньорите си от Блока декларация за подкрепа на правителството с ясен ангажимент, че през първите 6 месеца на следващата година ще бъдат постигнати видими резултати в антикорупционното законодателство и законодателството, свързано със съдебната реформа, реформите в образованието и здравеопазването, за оптимизиране на разходите в енергетиката и за ускоряване на работата по електронното управление.

По-рано Меглена Кунева изрази мнение, че с подписите си под декларацията партньорите ще гарантират единството на Блока. По повод решението на ДСБ за излизане в опозиция, Меглена Кунева каза: 

Или си в опозиция, или не си. Трето положение няма.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!