Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С театър в сърцето- една история от Брегово

9
Снимка: Кирил Кунчев
Винаги съм се възхищавала на участниците в самодейни театрални трупи. За мен има нещо много истинско и възвисяващо в това да правиш театър без да си учил за това, да се репетира когато и където може, и накрая да се излезе на сцена пред много хора. Това творчество в малките населени места е още по-значимо, защото вече малко хора се заемат с поставянето на пиеси там. Знаете, преди години почти във всяко село е имало театрална трупа, която е забавлявала и занимавала хората. За съжаление сега във Видинско не са останали такива самодейци. Но ето, че в едно училище е създаден актьорски кръжок. Става дума за Драматичния състав "Хитър Петър" към СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в град Брегово. Те радват с представленията си не само местната общност, но и видинската публика, където често гостуват на сцената на драматичния театър. Днес в "Заедно" ви запознавам с някои от действащите лица в него. Да започнем с главния виновник- училищния психолог Кирил Кунчев:


Снимка"Театралната трупа към нашето училище беше създадена преди около 2 години, в този състав, в който тя сега функционира. Макар че преди това ние правихме опити с едно динамично движение на състава, включвахме деца и от по-ниски възрастови групи- от втори и трети клас. В хода на работата, обаче, и предвид задачите, които си поставихме- да правим сериозен театър, а напоследък правим такъв театър. Ние успяхме да консолидираме една постоянна група, устойчиво присъстваща. В момента децата са около 15, момичетата са повече, имаме дефицит на момчета. И тези деца се занимават почти ежедневно с подготовка на пиеси. Трябва да Ви кажа, че когато приключим подготовката и изведем една пиеса на сцената, веднага след това от тях идват нови и нови инициативи, било по някакви поводи, конкретни дати или просто да направим нещо по-различно. Искам да добавя още и това, че в групата театрали съм привлякъл, аз като училищен психолог, и деца със специални образователни потребности. По мое мнение те не се справят по-зле от останалите. Чувстват се комфортно, добре са дошли в трупата."  

Не знам дали неосъщественият артист в мен заговори или просто ме обзе младежкото желание за изява, с което са преизпълнени следващите ми събеседници, но с голямо удоволствие разговарях с актьорите- ученици. Сега да започвам да ви ги представям. Първо дамите:

Снимка"Вече почти станаха три години откакто съм в трупата. Участвала съм в две по-сериозни пиеси. Едната е от тях е "Зех тъ, Радке, зех тъ", която е комедия- мюзикъл, а другото, в което също съм играла, е "Юнаци с умни калпаци". Добре е по време на репетиции, стараем се да направим хубав продукт, от това, което трябва да направим като сценка или като дадена пиеса и най-важното е, че ни е много интересно и много се забавляваме докато правим тези неща. Ние се стараем да си помагаме колкото можем повече и да речем, ако някой не може да си научи текста по-бързо, ние не го виним, а му помагаме. Даваме си и съвети за справянето със сценичната треска... Близо вече три години съм в тази трупа. Участвала съм само в една сериозна и продължителна пиеса и това е "Зех тъ, Радке". Другите са ми само литературно- хореографски, като скечове и музикални представяния. Мама ми помага през повечето време да се подготвя и на репетициите се подготвяме много, даваме максимално 100% от себе си да изкараме нещо добро. Ще продължа да се занимавам с театър, докато завърша и се надявам господин Кунчев да остане тук до 12-ти клас...", разказват Нина Кирилова и Дарина Василева.

Продължавам да ви представям някои от членовете на училищната театрална трупа от Брегово. Споменахме, че между тях има и деца със специални образователни потребности, което прави участието в пиеси и едно училище по търпение и толерантност. И така, да представим и другите актьори, които ни бяха на гости в Радио ВИДИН:

"Аз съм в театралната трупа от две години. Участвал съм в "Зех тъ, Радке, зех тъ" и в "Изворът на белоногата". Когато гледам по интернет пиеси, които правят по-малки деца и ми се иска и аз да радвам господин Кунчев, моето семейство, да се гордеят с мен. Моите родители ми помагат как да правя интонациите като казвам стихотворения. Прекарваме повече време на репетициите, държиме се сериозно. Ще продължа да се занимавам с театър, защото като порасна може да стана и актьор...", обяснява Радослав Иванов.

"До сега не е имало роля, която да ми е била трудна. Всичките са ми били лесни и удобни. Отделям поне един час, за да репетирам вкъщи. Родителите ми помагат с интонацията, със запетаите, с точките и с другите неща, които трябва да ми помагат. Когато изляза на сцената, вече не ме страх, но преди да изляза, чувствам срам. Но като изляза все едно, че съм сам и само с моите родители и не мисля за нищо друго. Вървя напред. Помагаме си един на друг, взаимно. Ние сме приятели и си помагаме винаги с нещо", казва Ивайло Иванов.

Снимка"От две години съм в трупата. Участвал съм в "Зех тъ, Радке, зех тъ" и в "Юнаци с умни калпаци". Понякога репетирам и вкъщи, не само на общите репетиции", лаконичен е Илиян Георгиев.

И още в "Заедно"- Третата регионална среща на клубовете "Млади възрожденци" се проведе във Видин. Как се представиха театралите от Брегово на нея, защото децата, занимаващи се със сценична дейност са и членове на Ученически клуб "Млади възрожденци", чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 31 юли 2024 година

Новият археологически сезон започва от утре в античния град Рациария край село Арчар. В продължение на три месеца екип от над 50 души ще проучва римските императорски терми, които са най-големите на територията на България. 400 000 лева са осигурени от Министерстовто на културата за 12-ия археологически сезон в Рациария. Парламентът прие..

публикувано на 31.07.24 в 17:55

Пожар изпепели 10 декара сухи треви край квартал „Кошарник"

Пожар горя днес край Монтана. Огънят е изпепели към 10 декара сухи треви и храсти между квартал „Кошарник" и гробищния парк.  Сигналът е подаден преди 12 часа. На място първоначално е изпратен един пожарен автомобил, а в последствие и още три. Близо 3 часа огнеборците са се борили с пламъците. Гробището е било силно обгазено, огънят не е..

публикувано на 31.07.24 в 17:35

Над 100 археолози ще участват в международна конференция във Видин

През септември Видин ще бъде домакин на Седмата международна конференция за римските дунавски провинции на тема „Граничен ландшафт по Дунав“. Подготовката за нея е в ход, обясни доц. д-р  Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН, който е един от участниците.  "През август сме буквално в последния месец на организацията..

публикувано на 31.07.24 в 17:00

Археологическите разкопки в крепостта "Алмус" ще продължат през есента

През есента ще продължат редовните археологически разкопки на кастела "Алмус" в Лом. Това съобщи гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Предстои проучване на една ранна за Римската епоха постройка, която най-вероятно е била конюшня, датира се във втората половина на I век, части от нея са..

публикувано на 31.07.24 в 15:45

Заради жалба е спрян изборът на проектант за тунел под “Петрохан“

Комисията за защита на конкуренцията не допусна предварително изпълнение по обществената поръчка за избор на изпълнител за „Изработване на разширен идеен проект с извършване на пълни инженерно-геоложки проучвания и парцеларен план за скоростен път „Монтана-София“ с тунел под Петрохан“. Искането за предварително изпълнение е на Агенция "Пътна..

публикувано на 31.07.24 в 15:08

Разследват умишлен палеж на орехови насаждения в село Остров

Прокуратурата разследва умишлен палеж на 300 дка широколистана гора и 50 дка орехови насаждения край оряховското село Остров. Те са унищожени при пожар, който е горял в района преди два дни.  Пожарът е загасен от пожарникари, горски служители и доброволци от селото.  Ореховите дървета са собственост и се отглеждат от държавно-горско стопанство в..

публикувано на 31.07.24 в 12:56

350 декара гора засегната от пожара край село Калина

350 дка горски територии са засегнати от пожар във Видинско. В потушаването са участвали горски служители и пожарникари, съобщават от Северозападно държавно предприятие- Враца.   Два дни горските служители и пожарникарите са се борили с низов пожар. Той е възникнал  около 16.00 ч на 29 юли  в местността „Пчелина“ в землището на село Калина ...

публикувано на 31.07.24 в 12:46