Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 31 юли 2024 година

Снимка: Светослав Цветанов, Радио ВИДИН

Новият археологически сезон започва от утре в античния град Рациария край село Арчар. В продължение на три месеца екип от над 50 души ще проучва римските императорски терми, които са най-големите на територията на България. 400 000 лева са осигурени от Министерстовто на културата за 12-ия археологически сезон в Рациария.


Парламентът прие на първо четене промени в Закона за здравето, с които се налага пълна забрана върху продажбата, включително онлайн, на райски газ (диазотeн оксид) и пълнители за него на физически лица без оглед на възрастта им. Остава разрешена само продажбата за юридически лица за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост по специален ред, описан в Закона за храните. Драстично се увеличават санкциите при нарушения - за продажба на физически лица глобата е до 10 000 лева, при повторно нарушение може да стигне 20 хиляди. Ако нарушението е извършено в търговски обект, санкцията е до 40 000 лева и затварянето му. По-рано днес Народното събрание единодушно одобри на първо четене и забрана за употреба, продажба и предлагане на хора под 18 години на бездимни и нагреваеми тютюневи изделия, както и на безникотинови изделия. Това са така наречените "вейпове".

Площадка за кацане на медицински хеликоптери ще бъде открита утре в двора на държавната болница „Д-р Стамен Илиев“ в Монтана, съобщиха от лечебното заведение. Площадката ще позволи лечебното заведение в Монтана да бъде включено в системата за спешна медицинска помощ по въздух. Така пациенти ще могат да бъдат транспортирани спешно за лечение в клиники в София и ще има по-голям шанс за бърза реакция, когато това се налага при спешни състояния. Хеликоптерната площадка в болницата в Монтана е изградена със средства, отпуснати от държавата. 

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен.


Комисията за защита на конкуренцията не допусна предварително изпълнение по обществената поръчка за избор на изпълнител за „Изработване на разширен идеен проект с извършване на пълни инженерно-геоложки проучвания и парцеларен план за скоростен път „Монтана-София“ с тунел под Петрохан“. Искането за предварително изпълнение е на Агенция "Пътна инфарструктура". 


Изплащането на пенсиите чрез пощенските станции ще започне на 7 август (сряда) и ще завърши на 20 август, съобщиха от Националния осигурителен институт. Преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, също ще бъдат извършени на 7 август. Ден по-рано- на 6 август, на всички правоимащи лица ще бъдат изплатени паричните обезщетения за бременност и раждане, за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и за осиновяване на дете до 5-годишна възраст. Датата за изплащане на обезщетенията за безработица през този месец е 15 август. 

С одобрението на 31 от присъстващите 34 общински съветници местният парламент във Враца прие на редовното си заседание за месеца промени в тарифите за платен престой и паркиране на автомобили в центъра на града. 


Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит тази година. Регистрирани са 20 нови случая на заболяването. Във връзка със Световния ден за борба с хепатита Регионалната здравна инспекция в Монтана провежда информационна кампания.


Стрелба с лък предлагат на жителите и гостите на Вършец. Атракцията е част от изявите за празника на курорта, минералната вода и Балкана.


Във видинското село Градец се задава екологичен проблем. За това алармират жителите на селото. Започната е и подписка. 


За православните християни от днес започва Богородичният пост. Той предшества най-големия празник в чест на Божията Майка - Успение на пресвета Богородица, който се отбелязва на 15 август. 

В края на тази седмицата стартира деветото издание на Фестивала "Опера на върховете" на  Белоградчишките скали. Тази година фестивалът се провежда под мотото "100 години от смъртта  на Джакомо Пучини и 165 години от рождението му", затова в програмата са включени негови произведения


По традиция на 19 август, който е обявен за Ден на Община Кула, Общинският съвет ще награди, съгласно Правилника, определящ реда за присъждане на отличия на Община Кула, граждани с изявени заслуги за развитието на местната общност. 


През септември Видин ще бъде домакин на Седмата международна конференция за римските дунавски провинции на тема „Граничен ландшафт по Дунав“. Над 100 археолози от цяла Европа ще участват в конференцията. Заседанията ще се проведат в културен център "Жул Паскин" във Видин.

Близо 60 археологически обекта са регистрирани при терени издирвания през пролетта в района на Лом, проектът е реализиран по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 година. През есента ще продължат редовните археологически разкопки на кастела "Алмус" в Лом. Това съобщи гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пожар изпепели 10 декара сухи треви край квартал „Кошарник"

Пожар горя днес край Монтана. Огънят е изпепели към 10 декара сухи треви и храсти между квартал „Кошарник" и гробищния парк.  Сигналът е подаден преди 12 часа. На място първоначално е изпратен един пожарен автомобил, а в последствие и още три. Близо 3 часа огнеборците са се борили с пламъците. Гробището е било силно обгазено, огънят не е..

публикувано на 31.07.24 в 17:35

Над 100 археолози ще участват в международна конференция във Видин

През септември Видин ще бъде домакин на Седмата международна конференция за римските дунавски провинции на тема „Граничен ландшафт по Дунав“. Подготовката за нея е в ход, обясни доц. д-р  Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН, който е един от участниците.  "През август сме буквално в последния месец на организацията..

публикувано на 31.07.24 в 17:00

Археологическите разкопки в крепостта "Алмус" ще продължат през есента

През есента ще продължат редовните археологически разкопки на кастела "Алмус" в Лом. Това съобщи гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Предстои проучване на една ранна за Римската епоха постройка, която най-вероятно е била конюшня, датира се във втората половина на I век, части от нея са..

публикувано на 31.07.24 в 15:45

Заради жалба е спрян изборът на проектант за тунел под “Петрохан“

Комисията за защита на конкуренцията не допусна предварително изпълнение по обществената поръчка за избор на изпълнител за „Изработване на разширен идеен проект с извършване на пълни инженерно-геоложки проучвания и парцеларен план за скоростен път „Монтана-София“ с тунел под Петрохан“. Искането за предварително изпълнение е на Агенция "Пътна..

публикувано на 31.07.24 в 15:08

Разследват умишлен палеж на орехови насаждения в село Остров

Прокуратурата разследва умишлен палеж на 300 дка широколистана гора и 50 дка орехови насаждения край оряховското село Остров. Те са унищожени при пожар, който е горял в района преди два дни.  Пожарът е загасен от пожарникари, горски служители и доброволци от селото.  Ореховите дървета са собственост и се отглеждат от държавно-горско стопанство в..

публикувано на 31.07.24 в 12:56

350 декара гора засегната от пожара край село Калина

350 дка горски територии са засегнати от пожар във Видинско. В потушаването са участвали горски служители и пожарникари, съобщават от Северозападно държавно предприятие- Враца.   Два дни горските служители и пожарникарите са се борили с низов пожар. Той е възникнал  около 16.00 ч на 29 юли  в местността „Пчелина“ в землището на село Калина ...

публикувано на 31.07.24 в 12:46

Две катастрофи във Врачанско през изминалото денонощие

За две катастрофи с леко ранени участници в тях съобщават от полицията във Враца , базирайки се на пътния травматизъм във Врачанско от последните 24 часа. В полунощ в града под Околчица са катастрофирали два леки автомобила, управлявани от тийнейджъри. При сблъсъка е била ранена шофьорката на единия автомобил, на 18 години. Нейният спътник,..

публикувано на 31.07.24 в 12:33