Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Демографският срив продължава", през 2015 година са се родили 10 хиляди бебета по-малко в сравнение с миналата 2014-та, пише "Труд" на първа страница. Данните са от справка на Министерството на здравеопазването, с която вестникът разполага. От 30 години насам раждаемостта у нас се понижава. Основните причини са финансовите затруднения, емиграцията и отлагането на зачеването заради кариерата.
"Въпреки рокадата, всички говорят за нови избори", пише "Дума", след като депутатите одобриха кандидатурата на Екатерина Захариева за министър на правосъдието.
Пръстовите отпечатъци за пациентите, влизащи в болница или в аптека, ще се отложат поне до средата на 2016 г., съобщава "Сега". Здравната каса ще плати 40 хиляди лева за системата за  отпечатъците, болниците и аптеките ще поемат разноските за  четящите устройства. Кодът трябва да е направен така, че да отчита роднински връзки и близки, когато те получават медикаментите на болните.
"Като не можете да се оправите с ДДС, премахнете го!", призовава популярният блогър Иван Стамболов-Сула, цитиран от вестник "Сега". Когато държавата, от обслужваща институция, се превръне във враг, а после и в тираничен господар, тогава имаме обществен проблем, коментира той по повод решението на управляващите да въведат данък "уикенд" за фирмите. "Зле е тази държава, която се чуди само как да скубе", заключава блогърът. Според коментар на "Труд", скандалът е измислен, защото финансовото министерство прави похвален опит да намери решение на стария проблем с избягване на плащане на ДДС при покупка на автомобили, имоти, скъпа техника, когато сделката минава през фирма. От вестника препоръчват на финансовия министър да не върши тихомълком важни промени, както стана в този случай.
Петролът е най-евтин от 11 години насам заради свръхпредлагане, пише "24 часа". Цената на барел лек суров петрол е под 35 долара. Очаква се поевтиняване на горивата, казват експерти. В интервю за "24 часа", министърът на енергетиката Теменужка Петкова заявява, че цената на тока догодина ще се определи от борсата и обещава до април да бъде избран модел на пълната либерализация на пазара на електричество.
Затварят моста "Чавдар" в София, защото е опасен, информира "Телеграф". Това е една от ключовите пътни артерии на града, но, до дни, по десните ленти няма да може да се минава. Напролет ще започне цялостен ремонт. От столичната община съобщават, че след месец ще е ясно и кои ще са другите затворени в София участъци за движение заради началото на изграждане на третия лъч на метрото.
Според "Стандарт", много българи са избрали Сърбия за предстоящите празнични дни. Срещу 600 лева, за три дни, в петзвезден хотел в Блеград, се предлага и тържествена вечеря. Нашенци ще празнуват също в Ниш, Пирот и Нови сад. Хем е близко, хем не ескъпо, а и в Сърбия все още няма забрана за пушене в заведения и на обществени места. Охрид, Солун, Атина и Истанбул остават предпочитани направления, казват туроператори. "Стандарт" допълва, че в Родопите всички места по селски къщи и хотели са ангажирани отдавна, в Банско ще пристигнат, за Нова година, туристи от Канада и САЩ. "Монитор" допълва темата с информацията, че висшите държавни чиновници имат възможност да посрещната новата година на парти в Пампорово, в базата на Министерския съвет, с куверт за 93 лева, който предлага богата вечеря, качествена ракия и ди джей.
В интервю за "Новинар", проф. Боян Киров, от Института за космически технологии в БАН, казва, че човечеството не бива да  смята, че ще спре климатичното затопляне с наивни опити. Главният проблем е, подчертава професорът, дали наистина климатичните промени се дължат изцяло на човешката дейност, защото има изменчивост на слънчевата радиация сама по себе си. "Трябва да спрем да сечем така безобразно, да вземем мерки там, където наистина трябва, защото проблемът не е в комините, бълващи пушек", подчертава ученият.
Русенският митрополит Наум констатира, в интервю за "Монитор" "Човешкото безумие и алчност разяждат света." и допълва с разочарование, че все повече хора свързват празника със суетата на обилната трапеза.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!