Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Водеща тема във вестниците днес, освен предстоящото Рождество, е съдбата на председателя на ДПС Лютви Местан. "Местан пробвал преврат срещу ДПС и Доган", опитал да продаде партията на президента на Турция Ердоган, декларацията за сваления руски самолет "Су-24", прочетена в пленарната зала на парламента, била писана в турското посолство, съобщава "Телеграф". Според "Стандарт", формалният лидер на ДПС е повече от ден в турското посолство. Заглавието на днешния брой на вестника е "Местан изчезна". "24 часа" пише, на първа страница, "Изненадващо за спецслужбите ни и ДПС, Местан се укри в турското посолство, чака турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу да го брани". Изданието прогнозира, че днес, когато Лютви Местан навършва 55 години, ще бъде сменен на лидерския пост от жена, вероятно евродепутатката Филиз Хюсменова. От "Дума" са категорични, че "Сменят Местан днес" и уточняват, че смяната ще е с мотив "крайна невъзможност да изпълнява правомощията си". Лидерът на партията се скри не в посолството, а в резиденцията на турския посланик, допълва вестникът. "Монитор" съобщава, че заговорът за преврат, който Местан готвел в партията си, тръгнал от тайна среща с турския президент, на която са били и отцепниците Касил Дал и Корман Исмаилов.
За втора поредна Коледа около 255 хиляди бедни българи няма да получат пакети с храни, въпреки че за тях парите от Брюксел са осигурени, съобщава "Сега". Миналата година причината беше лисата на политическо решение на правителството, а тази - неуспешната обществена поръчка на Министреството на труда и социалната политика. Не са усвоени близо 70 милиона лева по линия на европейското финансиране за двете години. Социално слабите ще получат помощите във вид на храна на няколко части от 6 януари нататък.
Въпреки предстоящите дни на празници, от "Новинар" информират делово, че новите данъчни декларации са вече публикувани в сайта на Агенцията за приходите. Крайният срок за подаването им е 3 май 2016 г., когато е и крайният срок за плащане на данъка по декларираните от нас доходи.
Според "Труд", данъчните служители няма да са толкова стриктни при проверките си по новия данък "уикенд", когато се отнася за използването на мобилни телефони и компютри, защото данъкът е въведен най-вече за луксозните стоки като яхти, имоти и скъпи коли. Вестникът се позовава на изявление на директора на НАП Бойко Атанасов.
"210 милиона лева ще бъдат похарчени за чиновниците за 4 години", е водещото заглавие на вестник "Сега". Правителството планира реформа без никаква връзка с бъдещото електронно управление. Вестникът се е добрал до правителствен план, предвиждащ създаване на държавна агенция "Електронно управление" и стратегия за цифровизация. Става ясно, че не се планира облекчаване на бюрокрацията, коментира изданието.
"Свиленград си иска митницата", пише "Стандарт". Общинските съветници плашат с протести в писмо до министъра на финансите Владислав Горанов. Те подчертават, че това е най-голямата сухопътна митница в България и не са съгласни тя да премине на подчинение на други звена в страната.
В интервю за "Труд", колегата ни Петър Волгин казва "Най-вредни са забраните, а не това, което се пише и говори". Той изразява увереност, че предаването му "Деконструкция", което беше премахнато от ефира на "Хоризонт", ще се върне отново, и подчертава, че все още, в БНР има някаква свобода...



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!