Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметска равносметка в края на годината

Борис Николов: "Община Белоградчик стабилно, но много тежко върви напред"

Снимка: Радио ВИДИН Архив
Броени дни остават до края на 2015 година. Дни, в които всеки може да направи равносметка какво е свършил през годината и какво не е успял да постигне. Равносметка правят и кметовете, тези, които получиха доверие за пореден мандат от своите избиратели. Годината за община Белоградчик е била успешна, макар големите финансови затруднения пред общинското ръководство. Завършени са знаковите инвестиции, което е най-важното в период на криза. Това каза кметът Борис Николов. С него разговаря Иванка Петрова.

"В България сега няма по-важно от инвестициите, които носят много ползи като работни места, стандарт на живот. Успешно завършихме инвестициите в нашата община. Продължаваме в същия дух и в новия мандат. В края на годината не можем да не оценим два фактора, които силно влияят негативно на община Белоградчик. Първо- нехайството на държавата към общинските болници и второ- начинът на формиране на изравнителната субсидия, която се ползва за финансиране на дейностите в общините. Въпреки липсата на помощ от държавата за общинското здравеопазване, успяхме да съхраним болницата и да подобряваме услугите й... Общината вече четири години стабилно, но много тежко върви напред"- поясни кметът на Белоградчик.

 
През 2015-та година в Белоградчик отвори врати новия модерен спортен комплекс. Спортното съоръжение е с капацитет 520 места, в спортната зала могат да се упражняват над 20 вида спорт, една от най-добрите спортни бази в Северозападна България- гордее се кметът Борис Николов. Той отчита и другите важни за общината постижения за 2015 година и отправя празничен поздрав към своите съграждани:


"Пожелавам първо крепко здраве, късмет, без който нищо не се получава, оптимизъм и вяра, че всеки нов ден ще е по-хубав от предния. На съгражданите си пожелавам и да се включват по-активно в обществения живот." 


Целия разговор с Борис Николов може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Младите се връщат в село Стубел

Отново сме в Стубел - в миналото голямо и достолепно село, с жители до 3800, днес населението се е стопило до 540 души.  Общо 35 км пък е уличната мрежа, която вече и трудно поддържане. Много къщи са без стопани.  Въпреки това кметът Емилия Йорданова не се отчайва. Тя упорито и целенасочено продължава да ремонтира покривите на големите..

публикувано на 07.06.24 в 12:00
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Партиите са виновни, че голяма част от гражданите не се превръщат в гласоподаватели

Избори. След изборите - отново избори: изречение, което обрисува живота в България през последните четири години. Отличава ли се сегашната надпревара за новата изпълнителна и законодателна власт от предизборните кампании през изминалите години? Какви са изводите и зададени ли са вече следизборните посоки?  Предимствата и недостатъците на..

публикувано на 06.06.24 в 10:00

Работим ли повече от другите европейци?

България е сред държавите с най-дълга работна седмица в Европейския съюз, сочат актуални данни на Евростат. През 2023 г. хората на възраст 20-64 години в ЕС са прекарвали средно 36.1 часа на основната им работа. Работните часове, обаче, варират силно в отделните държави. Най-дългата работна седмица е регистрирана в Гърция (39.8 часа),..

публикувано на 05.06.24 в 10:45

Може ли предприемачеството да бъде социално

Предприемчиви ли са българите? Атрактивност или практичност търсят младите хора при избора на професия? Печалбата ли е всичко или е важен и приносът към обществото? Работещ вариант за изпадналите от трудовия пазар ли е социалното предприемачество? Отговорите търсихме в "Посоките на делника".  Не са малко хората в България, които не работят, не..

публикувано на 04.06.24 в 14:26

Защо има икономически различия между държавите в Европейския съюз

Страните от ЕС имат значителни разлики в стандартите на покупателната способност. Икономически различия съществуват не само между държавите членки, но и между регионите. Значителна финансова подкрепа чрез европейски фондове и програми, насърчава икономическото сближаване, инвестициите, подобряване на качеството на живот.  Различията в икономическото..

публикувано на 03.06.24 в 16:49

Милчина лъка - село, откъснато от света

Отправяме се към грамадското село Милчина лъка. Стигаме доста по-бавно от обичайното, защото пътят е разнебитен.  Лошият път се оказва и най-сериозният проблем на хората.  Днес в селото живеят 20 души, толкова са по списък.  Кметският наместник Йордан Стефанов Събев споделя, че много пъти е алармирал за лошия път, по време на избори и преди..

публикувано на 31.05.24 в 12:10

Тома Ушев: Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната днес

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от..

публикувано на 30.05.24 в 10:00