Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерията "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил откупи творби на петима художници

Снимка: СБХ

Картини на петима художници са откупени от художествената галерия "Владимир Димитров- Майстора" в Кюстендил. Това обяви след откриването на традиционната годишна коледна изложба директорът на галерията - скулпторът Валентин Господинов.

Откупени са картини на Добри Райков, Александър Ангелов, Светла Александрова, Юлиян Цветков и Димитър Петров. Няколко стотици откупки е направила галерията на местни автори от откриването и през 1973 г.

Директорът не скри, че през годините не е прилаган обективен принцип при откупуването на творби на кюстендилски художници - на някои са откупени по една или две, а има и с по 22 откупки. Това предизвиква недоволство сред местните живописци - нещо, което трябва да се преодолее. Господинов не уточни на каква цена са последните пет откупки.

В коледната изложба са показани  74 творби от 45 автори, родени, работили и работещи в Кюстендил, както и на художници - родени другаде, но трайно свързани с този град и околностите му. Участват творци от различни поколения. Жури в състав председател: проф. Божидар Бояджиев и членове: доц. Димо Колибаров и Румен Саздов са направили окончателния избор кои творби и на кои автори да влязат с експозицията, каза още Господинов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!