Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митницата в Свиленград ще бъде закрита

В града бяха възобновени протестите срещу закриването на митническия пункт

| обновено на 30.12.15 в 14:44

Митницата в Свиленград ще бъде закрита, реши кабинетът на последното си заседание за годината. Въпреки протестите срещу закриването на митническия пункт правителството е убедено, че решението ще помогне за превенцията срещу корупционни практики в системата.

Идеята за преструктуриране на митниците по този начин е стара, но бе възобновена след задържането на 33-ма митничари при специализирана акция през декември в Свиленград. Според министрите с това решение за закриване на митническият пунк ще се оптимизират човешките, материалните и финансовите ресурси на Агенцията.

Със същото решение се създава звено за информационна сигурност, което ще контролира спазването на изискванията за сигурност на информационните системи в митниците. Освен това ще бъдат разширени функциите на звеното "Митническо разузнаване и разследване", като се предвижда денонощен анализ на рентгеновите изображения, получени в хода на митническия контрол. Структурните промени се правят, без да се намалява или увеличава общата численост на персонала в Агенцията.

В същото време Общинският съвет в Свиленград категорично се обяви против закриването на митницата. Аргументите са, че се изпълнява задълженията си към бюджета и че административната реформа може да бъде извършена на място. Общинският съвет в града прие и декларация против закриването на митницата. 

Тази реформа, която сега се предвижда, ще бъде изключително лоша за Свиленград от гледна точка на работните места. Митница Свиленград е най-големият работодател тук, много хора работят, има необходимия административен капацитет. Общинският съвет счита, че структурната реформа трябва да бъде организирана на място. Наред с корупционните практики трябва да се знае, че това е съобщавано и от правителството, и от Агенция "Митници", че митница Свиленград има изключително големи успехи в събираемостта за приходната част на бюджета. Преместването на управлението в Пловдив и в Бургас ще доведе до това, както е казал народът "Бог високо, цар далеко", коментира председателят на Общинския съвет в Свиленград Никола Динков.

Независимият общински съветник Живко Желев организира подписка за защита на митницата. Той обяви, че ще има граждански протести и блокада на граничния пункт "Капитан Андреево":

Сега изведнъж се затваря на митницата, утре ще кажат, че затварят и контролно-пропускателния пункт, други ден ще кажем, че ще затворим това. Защо е тази политика спрямо Свиленград? Пет, шест акции само на Капитан Андреево, няма ли други митници. Дайте да направим една акция на друга митница, да видим как стоят нещата там, барем докато имам сили, аз и хората, които ще ме подкрепят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!