Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Националното радио е най-опозиционното", констатира премиерът Бойко Борисов в интервю за "Труд".

"Два милиона българи ще плащат по-високи осигуровки през 2016 година", пише вестник "Сега" и пояснява, че това се дължи на повишената максимална работна заплата до 420 лева. Повишението автоматично вдига процента от възнаграждението, който работодателите и работещите внасят за социално осигуряване.

Днешният брой на "Сега" информира за още новости в живота ни с началото на 2016-а. Отпада обжалването на оценките на обявените от съдия-изпълнител вещи за продан; в здравеопазването се въвеждат два пакета за лечение, плащани от Здравната каса; живеещите в санирани с публични средства сгради ще плащат имотен данък; пенсионната реформа продължава с удължаване на възрастта и стажа за пенсия след мораториума от две години.

"24 часа" допълва темата с водещото си заглавие: "С влизането в сила на промените в кодекса за социално осигуряване, всеки българин има право на ранно пенсиониране". Пенсията обаче ще се намалява с 0,4 на сто за всеки недостигащ месец.

За новостите в законодателството тази година пише и "Телеграф". "Застраховката "Гражданска отговорност" ще може да се сключва и в интернет без електронен подпис, няма екотакса при регистрация на нови автомобили, но за старите коли екотаксата е увеличена.

"Защо Сашо Дончев беше неоткриваем в часовете на газовата истерия", пита "24 часа" по повод кризата със снабдяването на абонатите на "Овергаз" в навечерието на Нова година. Вестникът информира, че днес "Овергаз Инк." трябва да представи банкови гаранции за полученото от "Булгаргаз" гориво. Сумата ще е 2 милиона и 400 хиляди лева към днешна дата. Изданието пише още, че от руска страна са предупредили за проблема още в началото на декември.

"Отново хаос заради непочистени пътища", пише "Дума“ на първа страница. Пътната агенция се оправдава за задръстванията със снега и навяванията.

"Монитор" информира, че 300 хиляди коли са задръстили шосетата след края на почивните дни, най-интензивен бил трафикът от Гърция и Сърбия. 50 автобуса със стотици българи са стояли блокирани на пункт "Калотина".

"Новинар" също избира за водещо заглавие вчерашната ситуация по пътищата. "Преспи и студ сковаха страната, километрични опашки по пътищата след празниците, голямото завръщане беше в сняг и тапи", пише изданието.

"Лекари препродават метадон на черно", информира "Монитор". Според проверка на вестника във Велико Търново, лекари и техни пациенти, зависими от наркотици, са в комбина и препродават на наркодилъри препарата "Метадон". 3 500 са регистрираните в страната пациенти на метадонова терапия.

"Капитал дейли" предлага прогнози на икономисти и политици за започналата преди дни година. Очаква се малък икономически ръст, лек ръст в кредитирането, повече български доставчици и откриване на нови магазини.

2 милиарда лева сме похарчили през отминалите празници, е водещото заглавие на "Земя", за една пета от българите покупките са с взет кредит или на кредит. В коментар по темата вестникът пише: "Следпразничният ни дух е като махмурлука - реалността се връща, от което доста те боли глава."

Вестниците днес предлагат и политически новини от интервюта с министри, вицепремиери, самия премиер и еврокомисаря ни.

Бойко Борисов заявява в интервю за "Труд": „..трябва да сме в Европейския съюз и НАТО и в същото време да пазим отношения с нашия исторически приятел през годините Русия." Премиерът казва още: „Ние нямаме абсолютно никакво влияние върху медиите. Включително и върху националните, които са на бюджета на държавата. Националното радио е може би най-опозиционното от всички. И няма нито един случай някой да им е казал каквото и да е."

Борисов казва още, че зависимостта на медиите у нас не е от правителството. В края на интервюто министър-председателят пожелава на всеки да използва обедната си почивка за спорт.

"Стандарт" съобщава, като цитира еврокомисаря ни Кристалина Георгиева: "Планът Юнкер идва в София", чужди фирми могат да дадат ноу-хау за печеливши проекти. Това ще стане на форум в София през тази година. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!