Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко синьо е в "синята зона" на Видин?!

Снимка: Радио Видин
В големите градове приходите от платеното паркиране са добри. Оказва се обаче, че в по-малките, какъвто е Видин, "синята зона" не води до очаквания за общината финансов резултат.

Парите от таксите са по-малко от разходите за заплатите и поддръжката на паркингите. Освен, че не носи приходи, "синята зона" не помага и за организацията на движението.

Самите видинчани признават, че в това трудно време малко хора могат да си позволят да плащат за паркинг и затова предпочитат да паркират в близките до центъра улици.

Колко синьо е в "синята зона" на Видин - гледната точка на общински съветници от дясно и от ляво - гости в студиото са Павел Паунов от коалиция "Надежда", Пламен Трифонов от Земеделски съюз "Александър Стамболийски" и Величко Кирилов от БСП.

На последното за миналата година заседание на Общинския съвет във Видин не беше прието предложението на групата съветници от БСП за промяна в Наредбата за организация на движението, което предвиждаше отмяна на "синята зона" и връщане на старите паркинги.

Заместник-председателят на ОбС Павел Паунов на същото това заседание предложи на вносителите да върнат предложението, за да се проверят договорите за "Синя зона".

Пламен Трифонов (в ляво) и Павел ПауновВ студиото на Радио ВИДИН Павел Паунов заяви, че подготвяйки се за разговора, е направил една статистика и се оказва, че "финансовият резултат за трите години- 2013, 2014 и 2015, е плюс 13 370 лв. Най-силно изразен е финансовият резултат през първата година- тогава има една печалба от 23 000 лв., след това вече знакът е отрицателен. Най-важното сега е да намерим причините защо се е стигнало дотам. За мен решението е ясно- слаб контрол и невъзможност за упражняване на контрол във връзка със сключени договори. Винаги съм казвал, че когато се направи предложение от когото и да е в Общинския съвет, трябва да се даде и решение, а не само да се критикува. Основният проблем във Видин е организацията на движението и контролът върху служителите, които изпълняват служебните си задължения в "синята зона"- това "куца" от много години насам." "Синя зона" във Видин е въведена на 29.03.2012 година с решение на Общинския съвет и влиза в сила от 18.10.2012.

"Това, което общинските съветници гласувахме тогава, е допълнение на едно решение, взето още по времето, когато кмет на Видин беше Румен Видов. Задачата бе да се направи така, че организацията на движение да е по-ефективна, по-нормална, по-добра. В същото време да има и икономически ефект. Тогава гласувахме с пълното съзнание, че правим нещо добро за града. Положителното е това, че се откриха работни места за 10-15 души. До един момент имаше една по-организирана форма, след това стана така, че вече нямаше контрол. Не знаехме, че предишното ръководство е сключило договор с видинска фирма, която да контролира този поток. Оказва се, че тази фирма в момента е в съдебен процес с Общината- няма кой да контролира и заради това се получават тези затруднения. Ако бяхме решили веднага да махнем "синята зона", Общината трябваше да понесе страшно много неустойки от страна на мобилните оператори заради sms-известяванията и щяха да бъдат уволнени хората, отговарящи за "синята зона"- тези 10-15 души"
, коментира Пламен Трифонов от Земеделски съюз "Александър Стамболийски" и бивш председател на Общинския съвет.

Величко КириловВеличко Кирилов от БСП подчерта, "че в решението на групата общински съветници се даваше двумесечен срок на кмета на общината да организира и да излезе със становище за транспортната схема, за движението в града. Администрацията имаха достатъчно време за съгласуване както с мобилните оператори, така и с другите институции, пренасочване на хората към другите, платените паркинги. Имаше достатъчно време от 3.12.2015 година- ние просто бяхме изненадани в залата, да оттеглим нашето предложение. Какво ще стане? Загуба още шест месеца и изтичане на средства."

Ясно е, че до момента "синята зона" по никакъв начин не променя хаоса с паркирането, т. е. какъв е ефектът от нея?!

Целия разговор чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59