Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Лукарски: Икономическият растеж ще зависи от геополитическите фактори

Снимка: БГНЕС

Министерството на икономиката очаква икономическият растеж тази година да бъде по-нисък от желаните от премиера Борисов 4,5 процента. Според министър Божидар Лукарски растежът ще зависи от геополитически фактори:

Ние винаги трябва да си поставяме по-високи цели. Доколко е постижимо, това са критерии, които са свързани с геополитическите фактори и нещата, които се случват на Балканския полуостров в момента и в политически контекст глобално. Прогнозите на министерството на финансите са доста по-консервативни, по-ниски, но знаете, че такива бяха и миналата година. Бяха предвидени ръст 0,6-0,8, а ние постигнахме един ръст три пъти по-висок от предвидения. Сега дали ще достигнем този, за който премиерът каза, аз не мога да твърдя, но моите цели винаги са били колкото повече, толкова повече.

Министър Лукарски връчи на представители на малкия и средния бизнес договори за безвъзмездна финансова помощ по новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Общото финансиране по нея е над 116 милиона лева, а очакванията са с тях 202 фирми в страната да подобрят производството си и да осигурят нови работни места.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Божидар Лукарски: Най-важното за 2016-а е да бъде година на икономическа стабилност

Интересът към програмата "Иновации и конкурентоспособност" надмина дори и нашите най-оптимистични очаквания, въпреки първоначалните песимистични прогнози на някои специалисти по отношение на европроекти. Кандидатстваха 844 фирми и връчихме всичките..

публикувано на 07.01.16 в 13:12