Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново регионално депо за отпадъци ще бъде построено край Благоевград

Снимка: Пламен Генчев

В последните работни дни на миналата година община Благоевград е  успяла да внесе проекта за изграждане на регионално депо за отпадъци в Предприятието за управление на дейностите по околна среда.  Съоръжението, което е на стойност 26 000 000 лева, ще бъде изградено на два етапа, като във втория ще се разчита на ресурс по Оперативна програма "Околна среда".

Модерното управление и оползотворяване на отпадъците е голям проблем за областите Благоевград и Кюстендил, който среща сериозна обществена съпротива през последните години, а с изграждането на новото регионално депо край Благоевград ще бъде решен въпросът и за съседните няколко общини.

Самото строителство ще се извърши на два етапа – първият е на стойност 14 000 000 лева и се финансира от републиканския бюджет, поясни кметът на областния център Атанас Камбитов:

Това, което се финансира, от централния бюджет са клетките, довеждащата и обслужващата инфраструктура като пътища, кантари и малката пречиствателна станция.

Първият етап в изграждането на регионалното депо трябва да приключи до средата на годината, за да може  останалата част да се финансира с европейски средства, допълни Камбитов:

За да може сепарирането и компостирането да го финансираме през оперативната програма.

Така наречените "санкциите окисление" са на 50% от това, което бяха, защото вече сме със строително разрешение. Живот и здраве в момента, в който го направим, окислението отпада, допълни Камбитов в отговор на въпроса застрашена ли е общината да плаща по-сериозни санкции за отпадъците, влизащи в сила от тази година.

В област Благоевград има три работещи по европейските изисквания депа за отпадъци, чиито обеми обаче са недостатъчни. В момента се изгражда регионално депо и в община Разлог.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!