Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Мименов: Кампанията по изкупуването на тютюна се бави и тази година без обективни причини

Арбен Мименов
Снимка: БГНЕС

Фирмите, които са на българския тютюнев пазар, са декларирали, че  ще  изкупят всички количества от производителите, независимо дали са договорирани или не, но в Гоцеделчевския район само една от тях е започнала кампанията.  Цените отново са унизително ниски, твърдят от  Сдружението на  производителите на дребнолистни тютюни.

За поредна година кампанията по изкупуването на тютюна се забавя, без да има обективни причини за това, обясни Арбен Мименов, председател на сдружението и кмет на община Сатовча, който е поискал спешна среща с търговските  фирми и съдействие от държавата в лицето на заместник министър Цветан Димитров по основните проблеми.

Това са сроковете за началото на изкупната кампания, както и краят, и договорирането, и раздаването на семена, както и контролирана комисия-арбитър, която да е на разположение при спор за изкупната цена, която е изключително важна. Очаквахме минимум 6 лева, а не се случва нищо подобно. Цената е ниска - от 4.50 до 5 лева или 5.20 лв., а много рядко и 5.50 лева,  допълни Мименов, според когото  участието на  повече фирми в изкупната кампания по едно и също време ще  реабилитира пазарния принцип, което ще повиши цената на тютюна.

Друг проблем, превърнал се в рецидив през годините, е т.нар. неплатимо количество, което  у нас преминава границата от  6-7% , като това е и причината производителите да настояват при изменението на Закона, да не е по-висок от 3%, подчерта Мименов. Ангажиментът да изкупят 100% от тютюна, който фирмите са поели, е  важен за производителите, които нямат договори, обясни още Арбен Мименов и допълни, че 30 %  нямат договори.

Гарантирани са и средствата в размер от 110 000 000 лева, които хората ще получат като национални доплащания. Заместник министър Цветан  Димитров е уверил  производителите , че до две седмици промените в Закона ще стигнат до Парламентарната комисия по земеделие -  път, по който те вървят от три години. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!