Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 2000 кукери дефилираха в Благоевград

| обновено на 10.01.16 в 13:20
Снимка: Кети Тренчева

Над 2000 са участниците в осмия фестивал на кукерските игри "Сурва" в Благоевград. Четири поколения  се включиха в групите, някои от които наброяват над 250 човека. Най-малкият участник е на четири месеца, а най-възрастният на 80 години.

Почти всички населени места от общината  участват във фестивала „Сурва“ тази година. Според организаторите това е най-мащабното му издание. За дефилирането и представянето на кукерите, както и на различни ритуали и традиции, характерни за региона, е избран един от централните булеварди, който още сутринта беше затворен за движение на автомобили. По регламент всяка от 12-те участващи групи има 15 минути за представяне на атрактивната си програма. Наградите, предвидени от общината, са в няколко категории, сред които „Придържане към традициите“, „Масовост“, „Най-артистична група“,“ Най-добър бабугер“ и „Най-добра мечкарска група“. Кукерският фестивал тази година е обогатен и с изложение - базар на занаятите.

Хиляди жители и гости на общината присъстват на изключително атрактивното и колоритно събитие. 

Повечето от участващите групи представиха обичаи и ритуали от миналото с елементи на театрална постановка. А сред зрителите имаше и семейства, живеещи в чужбина, които бяха пристигнали специално за събитието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!