Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митница Свиленград спира да работи в полунощ

Свиленградската митница официално престава да съществува в полунощ. От понеделник митническите пунктове "Капитан Андреево" и ЖП-гара Свиленград преминават на подчинение на митница Бургас, а митническите бюра в Кърджали и Хасково ще са към митница Пловдив.

Решението е на правителството от миналата година с основния мотив -борба с корупцията. Въпреки че идеята съществува отдавна, тя бе подновена след мащабна акция, разкрила корупционни практики на митничарите в Свиленград. В града обаче се притесняват от рязко увеличаване на безработицата, припомня председателят на Общинския съвет на Свиленград Никола Динков:

Митница Свиленград е най-големият работодател тук, много хора работят, има необходимия административен капацитет.


Още тогава финансовият министър Владислав Горанов бе категоричен:

Програмите за заетост, ако някой има претенции, че Агенция "Митници" създава заетост, са приоритет на други министерства. Ние имаме други функции.

От Агенция "Митници" съобщават, че митническият пункт"Капитан Андреево" няма да обслужва икономическите оператори от 23 до 24 часа тази вечер. За икономическите оператори е важно да знаят, че ако са подали транзитни декларации преди 23 часа на 10.01.2016 г, но митническите формалности за поставяне под режим не са били изпълнени до този час, същите ще се анулират и ще е необходимо да се подават нови митнически декларации с новия код на митническото учреждение.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!