Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама адресира последната си реч "За състоянието на Съюза" към идните поколения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Вашингтон американският президент Барак Обама произнесе последното си традиционно слово "За състоянието на Съюза". Пред двете камари на Конгреса Обама припомни своите постижения, сред които здравната реформа и намаляването на ръста на безработицата, и очерта оптимистично бъдеще за страната. Продължилото малко над един час слово беше определено като нетрадиционно, защото вместо обичайното изброяване на приоритети за предстоящата година Обама говори за бъдещите поколения.

Американският президент говори за бързо променящите се времена, характеризиращи се с позитивни и негативни явления, и припомни, че страната му неведнъж е била пред промени, наложени от външни събития – войни, икономически неслуки, приток на имигранти или движения за граждански права:

Направихме така, че промяната да работи за нас, отправяйки обещанието на Америка до следващия предел, към все повече хора. И заради това, че видяхме възможност там, където другите видяха заплаха, станахме по-добри от преди.

Нестабилността в света е факт и ще продължи, а САЩ в подобна обстановка играят важна роля на световната сцена, подчерта в речта си Барак Обама. Друг външнополитически акцент бе свалянето на кубинското ембарго.

Цитирайки бореца за граждански права Мартин Лутър Кинг, американският президент очерта позитивното бъдеще на страната:

С ясен поглед, огромно сърце, непоколебимост пред предизвикателствата, оптимистично настроен, че въоръжената истина и безпрекословната любов ще имат последната дума. Това е, което ме обнадеждава за нашето бъдеще. Вярвам в промяната, защото вярвам във вас. Затова стоя тук, по-убеден от всякога, че Съюзът ни е здрав.

В последното си за годината слово "За състоянието на Съюза" президентът Обама призова конгресмените да одобрят използването на американските въоръжени сили в борбата с "Ислямска държава". Дори и да не стане това, Америка е готова и може да се справи със заплахата от тероризма, заяви Обама.

Американският държавен секретар Джон Кери ще произнесе реч за външната политика пред Университета за национална отбрана във Вашингтон.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!