Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР: Няма да позволим шоково поскъпване на водата

Комисията за енергийно и водно регулиране няма да позволи шоково поскъпване на водата след година. Това увери председателят й Иван Иванов по повод информации, че от януари догодина водата ще поскъпне с около 1 лев на кубик. 

За да бъдат защитени потребителите, от следващата година ще бъде намален прагът на социална поносимост на цената на водата от 4 на 2,5 на сто. Този праг е различен за отделните региони в страната и се формира на база данни за доходите на населението, предоставени от националната статистика. Средномесечният доход за страната на човек е около 350 лева, което при настоящия праг от 4 процента означава пределна цена на водата от 5 лева на кубик. С влизането на новия праг от 2,5 на сто пределната цена не трябва да надвишава 3,25 лева, дадоха пример от регулатора. В София поради по-високите доходи на населението пределната цена сега е 8,60  лева, а от януари тя ще бъде намалена на 5,50 лева за кубик.

От Комисията поясниха, че намаляването на пределните прагове на цените на водата се прави вместо идеята за така наречените "водни помощи за социално слаби", за въвеждането на които у нас липсва механизъм.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!