Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидатите на републиканците за Белия дом се срещнаха на поредните дебати

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кандидатите на републиканците за Белия дом се срещнаха на поредните дебат. В Норт Чарлстън, Южна Каролина, те дискутираха теми от националната сигурност, икономиката и външната политика. Акцент на дебатите беше сблъсъкът между претендентите с най-голяма обществена подкрепа към момента Доналд Тръмп и Тед Круз.
Няколко седмици преди първите избори за номиниране на партийни кандидати милиардерът Доналд Тръмп и сенаторът от Тексас Тед Круз водят в допитванията пред останалите петима, които се качиха на сцената. През изминалата нощ в борбата за лидерство между двамата възникниха редица нападки, като например продължилия над 7 минути спор, свързван с това дали Круз е квалифициран за поста президент. Той е роден в Калгари, Канада, като майка му е американски гражданин, а баща му е кубинец. Круз посочи:
Фактите и законите тук са много ясни. Според наложените закони, детето на американски гражданин, родено в чужбина, е американски гражданин по рождение.
От своя страна Тръмп каза, че подобен казус според него и според професор по право в Харвард не е много ясен и това може да даде възможност на демократите за атаки :
На челото ти има изписан голям въпросителен знак. Не може да причиняваш това на партията.
На шестите дебати на републиканците беше засегнат и въпросът със сирийските бежанци. Тях Тръмп описа като „троянски кон“, който ще доведе хора, търсещи начини да навредят на Америка. В същото време Джеб Буш заклейми милиардера за думите му, че е необходима забрана за влизане в страната на мюсюлманите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!