Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Оградата с Турция от златна стана платинена", пише "Сега". Стойността на километър може да достигне рекордните 1 милион лева. За поскъпването се разбра по време на вчерашния парламентарен контрол. Когато през 2014 година беше завършен първият етап от оградата, цената беше 250 хиляди лева и предизвика огромен скандал, бяха наказани военни. Вестникът подчертава, че в момента по обекта работят много фирми. Вицепремиерът Румяна Бъчварова поясни, че се изграждат паралелно всички подходи, а оградата е подсилена с още един ред тел.

"Дума" обобщава насилието от последното денонощие на работната седмица: "Лекар стреля по деца" и "Пребиха с бухалки журналист в Поморие и студент в Благоевград". "Всичко започна с бухалки", пише в коментара на броя, озаглавен: "Държава на бухалките", и завършва: "И пак с бухалки изглежда ще свърши. Това е нашето правораздаване."

"Пуснаха у дома убийците на Тодор", е водещото заглавие на "Стандарт". Във вътрешните страници вестникът допълва: "Братята твърдят, че са се защитавали и дори са помагали на жертвата. Медиците още се колебаят от какво е починал Тодор.

"24 часа" цитира на първа страница единия от братята, с прякор Поничките, който е казал: "Не съжалявам, не съм направил нищо."

"Новинар" допълва за още една проява на насилие: "Пребиха зверски момчета погрешка". Те имали лошия късмет да са в кола, която наподобявала на откраднатия автомобил на единия от биячите в софийското село Долни Богров. Жертвите се оплакаха, че полицаите изобщо не са им обърнали внимание, а са предпочели да разговарят с нападателите.

В интервю за "Труд" доайенът на криминалните психолози у нас, професор Бойко Ганчевски, коментира: "Организираната престъпност се активизира. Тя усеща, че МВР е слабо." Проф. Ганчевски казва по повод премиера Борисов: "Неговата вина е, че тръгна в кариерата си от МВР, а след това го неглижира години наред."

"Парното дере клиенти с десет милиона лева от хонорари за юристи", заяви националният омбудсман Мая Манолова, цитирана от вестник "Монитор". Така дългът става от 38 лева до повече от 700. Повече от два милиона българи не могат да се справят със сметките си за парно и електричество за отопление, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, също цитирана от вестника.

"Идва ли нова криза", е темата на днешния брой на седмичния вестник "Капитал". Има коментари какво ще е влиянието в България. Според Красен Станчев, проблемът е повече вътрешен предвид готвен законопроект, който на практика иззема силово бизнеса на предприемачите.

"Държавата харчи ударно, през железниците, 140 милиона лева през обявени поръчки, докато холдингът продължава да трупа дългове", пише в анализ другият седмичен вестник "Банкер".

Затварят част от центъра в София по булевард "Патриарх Евтимий" от средата на януари до края на март. Причината е строежът на две спирки на третия лъч на метрото. Това ще промени и движението по тролейбусните линии, информира "24 часа".

Заместник-председателят на ДПС - Филиз Хюсменова, е номинирана за евродепутат на годината, съобщава "Телеграф", позовавайки се на издание на Европейския парламент. Признанието е заради работата й в категорията "Заетост и социални въпроси". Наградите са в 29 категории и ще бъдат връчени на 29 януари.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!