Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран освободи петима американци от затвора, САЩ пуснаха седем иранци

| обновено на 17.01.16 в 09:11
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран освободи петима американски граждани от ирански затвор, сред които е Джейсън Резаян, репортер на Вашингтон Поуст, арестуван заедно със съпругата си през юли 2014-та по обвинения в шпионаж. В замяна американската страна помилва седем ирански затворници. 

Освобождаването на американските граждани и прилагането на споразумението с  Иран, бяха определени от Вашингтон като най-големият дипломатически пробив в отношенията между двете страни за изминалите няколко десетилетия. В същото време във Виена държавният секретар Джон Кери заяви, че стъпките на Иран по договора са направили света по-безопасно място. Кери заключи, че сега международната общност може да се фокусира върху решаването на други регионални  предизвикателства като това в Сирия, без да има на дневен ред заплаха от ядрено въоръжен Техеран. Американският държавен секретар каза още,че няма пряка връзка между освобождаването на американците и свалянето на санкциите, но добави, че постигнатото по време на разговорите за ядрената програма е помогнало. От Белия дом определиха и размяната на затворниците, и позитивните действия на Иран като победа за дипломацията. Вдигането на рестрикциите обаче беше прието негативно от американските консерватори като лидера на републиканците в камарата на представителите Пол Райън. Той написа: Днес администрацията на Обама ще започне вдигането на санкциите спрямо главния спонсор на тероризъм в света.

САЩ засега са отменили само второстепенните санкции срещу Иран, които са засягали чуждестранните филиали на американски компании и чуждестранни фирми, предаде агенция ТАСС, като цитира американското министерство на финансите.

"Първостепенните санкции", които забраняват бизнес контактите с Иран на американски физически и юридически лица, засега остават в сила, поясниха от министерството.

Посланикът на Техеран във Вашингтин посочи, че Швейцария е изиграла позитивна роля в процеса на преговорите, довели до размяната. Американски представител обаче побърза да уточни, че  днешните действия са еднократни и затова постигнатата договорка не трябва да се разглежда като прецедент.
Освободените американци ще бъдат транспортирани със самолет до Швейцария. Оттам те ще бъдат превозени до американската военна база Ландщул в Германия за медицински прегледи и лечение.

Междувременно Ислямската република съобщи, че след отмяната на санкциите срещу страната, тя ще закупи 114 пътнически самолети от компанията "Еърбъс". Машините ще бъдат за националния авиопревозвач "Иран еър".




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!