Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гоцеделчевско е изкупен под 50% от тютюна

Снимка: Агенция "Митници"

По-малко от половината тютюн е изкупен в Гоцеделчевския район, въпреки обещанията на заместник министъра на земеделието Цветан Димитров пред производителите кампанията да се активизира.

Слабият интерес на фирмите рефлектира и върху изкупната цена, която производителите определят като несправедливо ниска спрямо много доброто качество на тютюна. Средната цена се движи между 4. 50-5 лева. Висок е процентът на така нареченото „неплатимо количество“, който според приемателните комисии е 7-8 , а производителите настояват да е не повече от 2-3 процента, както и това да бъде записано в промените на Закона за тютюна, който утре предстои да бъде гледан в Парламентарната комисия по земеделие. 

Имаме основание да се съмняваме, че фирмите ще изпълнят обещанието си да изкупят цялото количество тютюн, включително и недоговорирания, каза председателят на сдружението на производителите на ориенталски тютюни Арбен Мименов. По думите му, собственикът на една от фирмите, която трябва да изкупи над 150 тона в района на Сатовча и Гърмен, е заявил, че се отказва от договорите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!