Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма опасност от преливане на язовири

Няма опасност от преливане на язовири в страната и всичко е под контрол. Това обявиха министрите на околната среда и на енергетиката след като вчера депутатът от БСП Корнелия Нинова обвини правителството, че една година не е извършван ремонт на опасните язовири у нас. 

Екоминистърът Ивелина Василева отговори на вчерашните прогнози на БСП:
Тук сме представители на всички институции, за да кажем ясно - потоп не се очаква, нивата на реките се понижават. Не се очаква интензивно снеготопене. Не може да се играе със страховете на хората. Не може да се всява паника на базата на спекулации и данни за минали периоди.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова уточни, че обемът на язовирите, стопанисвани от предприятието към нейното министерство е 77,8 процента от общия заверен обем в страната.
Състоянието на язовирите, които НЕК стопанисва, е много добро. Това показват резултатите от последните проверки. Такива проверки се извършват два пъти годишно - пролет и есен. 
Има потенциално опасни язовири, които се наблюдават, но към момента няма предпоставки те да прелеят, каза главен комисар Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна и аварийна безопасност".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!