Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Иран планира да започне редовни петролни доставки за ЕС в средата на февруари, се посочва в статия, публикувана в американския The Wall Street Journal. Според източници на вестника в Техеран държавната национална нефтена компания е започнала подготовка за изпращане на най-малко 1 милион барела нефт до средиземноморското пристанище на Европейския съюз. Не се уточнява кои държави ще бъдат купувачи.

Държавният секретар на Съединените щати Джон Кери днес ще пристигне в Саудитска Арабия, където ще обсъжда първия рунд на междусирийските преговори, който, по план трябва да започне в понеделник, в Женева, пише Коммерсант. Вестникът припомня изявление на Кери, че първите преговори ще лъдат непреки. По данни на руското издание, участниците в сирийския конфликт няма да пожелаят да са на една обща маса.

Коалицията, водена от Съединените щати, променя своята тактика и задейства и наземни войски за борбата с „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак, заяви в петък министърът на отбраната на САЩ Ащън Картър, пише Взгляд, като цитира телевизионно интервю на шефа на Пентагона. Според плана селищата, които трябва да бъдат отвоювани от джихадистите на първо време, са сирийският град Рака и иракският град Мосул.

Шенгенската система на свободно движение може да бъде замразена за две години в рамките на спешните мерки, които ще бъдат обсъждани от европейските министри в понеделник, пише британският The Telegraph. В понеделник вътрешните министри от Европейския съюз ще се срещнат в Амстердам, за да обсъдят спешните мерки.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!