Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявиха извънредно положение в 11 щата в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 18 души станаха жертви на лошото време в Съединените щати, като снежната буря спря движението в Ню Йорк и Вашингтон, а на места по Източното крайбрежие снежната покривка достигна един метър.

В столицата Вашингтон през изминалия ден улиците бяха опустели, защото кметът на града Мюриел Баузър посъветва населението да остане по домовете си, за да могат снегопочистващите машини да си свършат работата. По-късно бурята застигна Ню Йорк, където очакванията са за над 60 сантиметра сняг.

Губернаторът на щата Андрю Куомо затвори пътищата в Ню Йорк Сити и Лонг Айланд, а кметът на Ню Йорк Бил де Блазио обяви, че това ще бъде една от най-големите снежни бури, връхлитала града.  Силни ветрове бушуват в част от региона, а в комбинацията с приливните вълни и снега по крайбрежието може да се стигне до наводнения.

Във Филаделфия повече от 500 автомобила заседнаха в отсечка около 2 километра на магистралата Пенсилвания- Търнпайк, а в Кентъки обстановката се подобри, след като катастрофи блокираха движението и по този начин оставиха през нощта безпомощни стотици водачи на магистралата.

Властите почистват пътищата, но предупреждават, че ефектите от бурята ще се усещат до началото на новата седмица. Десетки хиляди са без ток. Повече от 10 000 полета, планирани  в периода петък-неделя, са отменени.

Заради снежната буря американският вицепрезидент Джо Байдън и министърът на отбраната Аштън Картър не успяха да се завърнат във Вашингтон от посещенията си в Давос и Истанбул. Поради тази причина се наложи да бъдат отклонени за приземяване във Флорида.   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!