Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ бавно се отърсва от историческата зимна буря

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Източното крайбрежие на Съединените щати започна да се възстановява от историческата зимна буря, която блокира региона през почивните дни. Според АП броят на жертвите е поне 29. Сред причините за фаталния край на пострадалите са катастрофи, отравяне с въглероден моноксид и сърдечни удари по време на изриване на снега. Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио коментира, че бурята е била почти най-лошата, която градът е преживявал.

Равносметката в Голямата ябълка е, че със 72,6 см снежна покривка в Сентръл парк, това е втората най-голяма буря от 1869 година насам. Във Вашингтон най-много е натрупало в Националната зоологическа градина. Там покривката е била 57 см.

Снегът, наложил обявяване на извънредно положение в над 10 щата, спря в събота през нощта и в неделя течеше усърдно почистване на улици в подготовка за трафика в понеделник сутрин.

Отсечката на магистралата "Пенсилвания Търнпайк" около Питсбърг бе частично възстановена, след като повече от 500 коли, автобуси и камиони бяха блокирани в отсечка от няколко километра.

През уикенда в пет щата е натрупало около 90 см сняг. Общо над 85 милиона бяха засегнати, като в един момент към 300 хиляди останаха без ток.

Броят на отменените полети от петък досега е над 12 хиляди. В края на неделния ден имаше ограничен брой полети от Ню Йорк Сити, Балтимор и Филаделфия. В следващите няколко часа се очаква да се възстанови напълно редовното обслужване на летищата.

За някои натрупалият сняг даде повод за забавление. Повече от 600 души се събраха в Балтимор за бой със снежни топки след покана в социалните мрежи. В същото време на хълма на Американския конгрес във Вашингтон беше вдигната забраната за пързаляне с шейни и това привлече много граждани да се спуснат по импровизираните писти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!